Učiteljica: Kako ste dobili zbir 17 i 25? Učenik: Razmišljajući mozgom

U zadatku se tražilo da se odgovor napiše matematičkom operacijom sabiranja, rješenje istakne kvadratićem i da se na kraju obrazloži kako se do rješenja došlo
95 pregleda 8 komentar(a)
matematika, Foto: Daily Caller/Yahoo News
matematika, Foto: Daily Caller/Yahoo News
Ažurirano: 01.04.2014. 20:06h

Jedna čitateljka Dejli Kaljera iz San Hozea, poslao je pismo sa fotografijom odgovora na pitanje iz testa matematike u kojem se traži rezultat zbira brojeva 17 i 25. Odgovor je napisao njen sin (7), a odgovor će vas sigurno nasmijati, jer je dječak dobro odbrusio na postavljeno pitanje.

U pitanju se traži rješenje zbira brojeva 17 i 25 (17 plavih i 25 zelenih auta u trgovini igračaka) te da se odgovor napiše matematičkom operacijom sabiranja, rješenje istakne kvadratićem i da se na kraju obrazloži kako se do rješenja došlo.

Evo obrazloženja koje je dječak dao, nakon što je tačno rješio matematički zadatak.

"Odgovor sam dobio razmišljajući mozgom i saglasio sam se sa odgovorom koji mi je mozak ponudio".

Pitanje je, kako je čitateljka upozorila, u skladu sa propisanim "Common Core" matematičkim standardima, ali Yahoo News prenosi da je navedeno pitanje iz ispita osnovne matematike samo još jedno u nizu sličnih i kako su napisali, "nakaznih" pitanja iz tih ispita.

Od oktobra 2013. do danas, pojavilo se šest slučajeva u kojima su navedeni problemi sa pitanjima iz elementarne matematike.