10 svjetskih čuda koja bi svaki putnik trebalo da vidi

Nova knjiga Lonely Planeta donosi 50 svjetskih čuda, a stručnjaci su za Daily Mail izdvojili top listu od njih deset, apsolutno nezaobilaznih
144 pregleda 12 komentar(a)
Tadž Mahal, Foto: Jozef Hoflehner
Tadž Mahal, Foto: Jozef Hoflehner
Ažurirano: 29.03.2014. 10:02h

Na svijetu postoji toliko divnih mjesta koje jednostavno morate da posjetite, međutim, rijetko ko sebi može da priušti da otputuje u baš svaki dio svijeta. Međutim, Lonely Planet donosi listu čuda svijeta koje svaki neustrašivi putnik jednostavno ne smije da propusti.

Od Prolaza divova, odnosno Giant's Causewaya, u Sjervernoj Irskoj, Kilauea vulkana na Havajima pa sve do Tadž Mahala u Indiji i Kineskog zida, ova svjetska čuda zaista je velika šteta barem jednom u životu ne vidjeti uživo.

Nova knjiga Lonely Planeta donosi 50 svjetskih čuda, a stručnjaci su za Daily Mail izdvojili top listu od njih deset, apsolutno nezaobilaznih.

Velika svjetska čuda objedinjuju najčudesnija djela nastala ljudskom rukom, ali i fenomenalne prirodne kreacije. Od formiranja vilinskih dimnjaka Kapadokije pa do mukotrpnog stvaranja vojske od terakote, nova knjiga posvećuje četiri stranice svakom od 50 svjetskih čuda, nudeći fascinantne činjenice, fotografije i detaljne ilustracije, prenosi Daily Mail.

Istoričar umjetnosti i BBC-jev predavač Dan Kruikšenk kaže: “Ako znate ključne činjenice o vašem odredištu, sigurno ćete i u uživati u njemu”.

Slijedi izdvojenih top deset svjetskih čuda, koja prema Lonely Planetu i stručnjacima zaista ne smijete da propustite da posjetite.

1. Viktorijini vodopadi, Zimbabwe

2. Veliki tektonski jarak, Etiopija

3. Prolaz divova, Sjeverna Irska

4. Tadž Mahal, Indija

5. Vojska od terakote, Kina

6. Veliki kineski zid, Kina

7. Krater Ngorongoro, Tanzanija

8. Vulkan Kilauea, Havaji

9. Aja Sofija, Turska

10. Palata Potala, Tibet

Bonus video: