i oni su zabavni

10 neobičnih svjetskih lidera

Bivši predsjednik Madagaskara Andri Rajoelin dugi niz godina radio je kao Di-džej na lokalnom radiju. Male su šanse da će se vratite u muzičke vode
6 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2019. 06:21h

Na listi koju je objavio "Hafington post" nalazi se deset neobičnih predsjednika i premijera, a među njima je i hrvatski šef države Ivo Josipović.

Prije nego što je uplovio u uzbudljive političke vode, Josipović je napisao na desetine klasičnih djela i izrazio želju da napiše operu o životu Džona Lenona. Sada za to nema vremena, ali je ipak uspio da dovuče klavir u predsjednički kabinet.

Bivši predsjednik Madagaskara Andri Rajoelin dugi niz godina radio je kao Di-džej na lokalnom radiju. Male su šanse da će se vratite u muzičke vode.

Edi Rama

Albanski premijer Edi Rama voli umjetnost. Završio je školu za primijenjenu umjetnost u Parizu i bavio se slikarstvom. Evo šta je Rama, koji je takođe bivši košarkaš, rekao za BBC 2004. godine: "Nisam siguran da sam političar, rekao bih da sam još uvijek umjetnik i ja pokušavam da koristim politiku kao instrument za promjenu".

Irski predsjednik Majkl D. Higins uživa u pisanju pjesama. Objavio je četiri toma poezije i bio je irski ministar umjetnosti. On poziva Irsku da bude država "kreativnosti". Njegovo pjesme naletjele su i na kritike, pa su mu čak u jednom trenutku rekli da je njegova poezija "zločin nad književnosti".

Berluskoni

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni volio je da zapjeva za novac. Radio je na kruzeru gdje je pjesmama uveseljavao putnike. Poznati uživalac čuvenih "bunga-bunga" žurki, ženskaroš i skandal majstor.

Predsjednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov radio je neko vrijeme kao lični zubar dugogodišnjeg lidera te države Saparmurata Nijazova. Okušao se i kao pjevač.

Slovenački predsjednik Borut Pahor bavio se muškim modelingom. On je radio kao muški model kako bi platio svoje školovanje i boravak na koledžu, objavio je ranije nedjeljnik "Mladina". Bivši komunistički funkcioner i premijer pobijedio je na predsjedničkim izborima u decembru 2012. godine. Politički rivali mu se rugaju nazivajući ga "barbikom".

Bugarski premijer Bojko Borisov radio je kao instruktor karatea i vatrogasac, a onda je postao bodigard i osnovao svoju firmu sa tjelohraniteljima. Bio je bodigard bivšem bugarskom kralju Simeonu, a onda je dobio posao u državnoj službi. On sada profesionalno igra fudbal u jednom bugarskom drugoliškom klubu.

Australijski premijer Toni Abot školovao se za katoličkog sveštenika, ali je ipak odustao nakon tri godine. On je takođe i bivši bokser.

Islandska premijerka Džoana Sigurdardoti, 30 godina je radila kao stjuardesa. Bila je aktivni član sindikata u kompaniji u kojoj je radila. Ona je na Islandu najduže bila poslanica, a i prva "otvorena" gej premijerka u svijetu.

Galerija