Mona Liza se zalagala za ravnopravnost polova u crkvi

Varvelova teorija o čuvenom misterioznom osmjehu, na kojoj je istoričar radio 12 godina, bavi se, međutim, naslikanim likom, a ne konkretnom ženom
1 komentar(a)
Ažurirano: 11.03.2014. 17:10h

U svojoj novoj knjizi “Dama govori: otkriće Mona Lizinih tajni”, američki istoričar Vilijam Varvel tvrdi da je riješio misteriju zagonetnog osmjeha čuvenog Da Vinčijevog modela. Po njemu, Mona Liza je bila feministkinja, koja se zalagala za rodnu ravnopravnost u crkvi, a suptilni osmjeh navodno svjedoči - o njenom stavu o pravima žena.

Varvel, kao proučavalac italijanske renesanse, razvija, naime, teoriju da Đokonda (kako čuvenu Mona Lizu nazivaju u Italiji) prikazuje ranu feministkinju iz 16. vijeka, koja se zalagala za ravnopravnost polova u crkvi i “nastojala da ljude navede da uvide da će Novi Jerusalim nastupiti čim budu priznata teološka prava žena”.

On pritom misli na biblijsko proročanstvo o Novom Jerusalimu, koji neki tumače kao uspostavljanje idealnog društva. Ovaj istoričar, međutim, vjeruje da “Novi Jerusalim” zavisi od toga kako ga ljudi opažaju, odnosno, konkretno, od toga - šta posmatrač vidi iz Mona Lizinog osmjeha.

Varvelova teorija o čuvenom misterioznom osmjehu, na kojoj je istoričar radio 12 godina, bavi se, međutim, naslikanim likom, a ne konkretnom ženom koja je poslužila kao model, a koja predstavlja mnogo manju misteriju.

Vjeruje se, naime, da je prava Mona Liza ustvari bila Liza Đerardini, supruga fiorentinskog trgovca koji je kod Leonarda naručio njen portret. Istoričari su pošlog mjeseca najavili da će započeti DNK analizu kostiju za koje se vjeruje da pripadaju slavnom slikarkom modelu.

Ostaci ženske osobe iskopani su 2012. u blizini jednog manastira u Firenci, ali predstavljaju samo najnoviji među nalazima posmrtnih ostatka brojnih osoba za koje se tvrdi da bi mogle biti Mona Liza.

Bonus video: