Prvi svjetski rat: Dječak koji je sa 12 godina oslobađao Evropu

"Mladići u to vrijeme bili su opsjednuti patriotizmom. Tu je bilo i dosta pritisaka porodice, prijatelja i društva uopšte"
147 pregleda 0 komentar(a)
Prvi svjetski rat, Foto: Shutterstock
Prvi svjetski rat, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.03.2014. 14:55h

Čekalo se skoro pola vijeka na neočekivano otkriće požutjelih dokumenata u kojim se otkriva porodična tajna i život Sidnija Luisa (Sidney Lewis), koji je s 12 godina bio najmlađi britanski vojnik u Prvom svjetskom ratu.

Povodom obilježavanja 100 godina od Velikog rata, vojnik Luis - neustrašivi dječak s juga Engleske, poslat u rovove krvave bitke za Somu (najveće bitke rata) napokon dobija posthumno priznanje, kao i divljenje sina, koji je otkrio istinu o ocu nekoliko decenija poslije njegove smrti, 1969. godine.

Sidni Luis je u avgustu 1915. godine na raspustu. Rat bjesni već godinu dana, a Velika Britanija očajno traži muškarce kako bi formirala vojsku koju su tada činili dobrovoljci. Uprkos godinama, mladi 12-ogodišnji Sidni se prijavljuje za front.

Muzej u Londonu je potvrdio krajem prošle godine autentičnost pisama i saopštio da je Sidni Luis najmlađi britanski vojnik u Prvom svjetskom ratu

"Mladići u to vrijeme bili su opsjednuti patriotizmom. Tu je bilo i dosta pritisaka porodice, prijatelja i društva uopšte", izjavio je Entoni Ričards (Anthony Richards), šef arhiva londonskog muzeja rata - War Imperial Museum.

Sidnijevi roditelji dopuštaju mladiću da se prijavi u rat pod izgovorom da će "imati jedna usta manje da hrane i da će dječaku prijati svež vazduh", bolje nego da radi u rudniku, rekao je istoričar Ričard van Emden i dodao da je bilo oko 250.000 maloljetnih britanskih vojnika u Velikom ratu.

Porodice su tada bile ubijeđene da će im djeca ostati u Britaniji do 19. godine kada su zvanično mogli da budu poslati da ratuju u inostranstvu.

"Neshvatljivo je ipak kako je dječak od 12 godina pristupio britanskoj vojsci, pošto to zvanično može s 18 godina", rekao je Van Emden, autor knjige "Dječaci - vojnici Velikog rata" (Boys Soldiers of the Great War).

"Sigurno je da je Sidni izgledao starije a iskoristio je i popustljivost regrutne jedinice", dodao je istoričar, koji posjeduje fotografiju na kojoj Luis izgleda visoko i krupno za svoje godine.

Luis uspjeva da ode u Kingston, a njegova majka ne zna "gdje je nestao", ispričao je Kolin Luis, njegov sin jedinac koji je od oca naslijedio impozantnu figuru.

Tek je na ljeto 1916. godine otkrivena obmana, kada je jedan vojnik na odsustvu obavijestio njegovu majku da je Luis na Somi u jednoj mitraljeskoj jedinici.

Zapanjena majka je odmah uputila pismo ministarstvu rata da joj vrate sina. Ona je zajedno s pismom poslala i Sidnijev izvod iz matične knjige rođenih. Odmah je dobila odgovor, 24. avgusta 1916. godine. Vojska, u vidno neprijatvnoj situaciji, odgovara da su preduzete mjere i da će se dječak vrlo brzo vratiti kući.

Luisov sin Kolin je tek prije desetak godina otkrio ta dokumenta, kada je preminuo njegov stric koji je čuvao porodične papire.

"Moj otac je već pominjao da je bio u Prvom svetskom ratu, ali sam mislio da pretjeruje jer je tada bio suviše mlad. Nikada nismo kasnije o tome pričali. To je skoro bila porodična tajna", rekao je sada 80-godišnji Kolin Luis.

Muzej u Londonu je potvrdio krajem prošle godine autentičnost pisama i saopštio da je Sidni Luis najmlađi britanski vojnik u Prvom svjetskom ratu.

Kolin Luis je za ovu godinu isplanirao svoj način odavanja pošte ocu. On i njegova djeca, unuci i praunuci posjetiće Somu, gde je Sidni ratovao čitavih šest nedelja.

Sećanje na bitku na Somi najviše se vezuje za njen prvi dan, 1. jul 1916. godine, u kojem je iz stroja britanske armije izbačeno 57.470 vojnika, od kojih je bilo 19.240 ubijenih ili umrlih od posljedica ranjavanja.

Do danas je to dan s najvećim gubicima u istoriji britanske vojske.

"Žao mi je što ne mogu da mu čestitam i kažem: Veoma sam ponosan na tebe. Bio si vrlo hrabar čovjek, odnosno dječak", rekao je Kolin Luis.

Bonus video: