Čudesna sprava koja stvara vino: Od vode prave dragocjenu tečnost

Inspirisani Isusom, koji je po Bibliji na svadbi u Kani Galilejskoj pretvarao vodu u vino, kreatori su napravili sličnu stvar
86 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2014. 12:09h

Umorni ste od punjenja kade trulim voćem da biste napravili home made alkohol sumnjivog kvaliteta? Žao vam je da potrošite novac u supermarketu za brendirani alkohol? Iz Silicijumske doline stiže rješenje problema: projekat “Čarobna mašina”, prva sprava za ubrzano kućno pravljenje vina.

“Čarobna mašina” izgleda kao hibrid fensi bokala za vodu i aparata za kafu, uz dodatak klipa i različitih unutrašnjih komora. Srce mašine čini komor za fermentaciju, čiji su detalji poslovna tajna. Pronalazači ipak navode kako je riječ o nizu električnih senzora, ultrazvučnog transducera, grijača i pumpi u kontrolisanoj okolini kako bi se ostvarila primarna, i po potrebi, sekundarna fermentacija.

Inspirisani Isusom, koji je po Bibliji, na svadbi u Kani Galilejskoj pretvarao vodu u vino, kreatori „Čudotvorne mašine“ su napravili sličnu stvar. Za samo tri dana, tečnost koju sipate u mašinu postaje vino.

Tvorci Kevin Bojer, poznati somelijer, i Filip Džejms, direktor online vinskog kluba “Lot18”, kažu da su na revolucionarnu ideju došli, kao što se i moglo očekivati, “uz par pića”. Oni tvrde da se, uz pomoć njihovog uređaja, dobija vino koje bi u prodavnici koštalo oko 20 dolara. Korisnici mogu da prate proces pravljenja, zavaljeni udobno u fotelju, preko specijalne aplikacije za pametni telefon, koja obavještava i da li je fermentacija završena. Sve što treba da se uradi jeste da se u „Čarobnu mašinu“ stave neophodni sastojci, izabere tip vina koje treba da se kreira i pritisne dugme za start. Mašina će koštati 499 dolara, a sastojci koje ubacujete u nju, poput koncentrata grožđa i kvasca, oko dva dolara po flaši. Dodatne sastojke korisnici će moći da nabave preko službene stranice firme ili Amazona. “Čarobna mašina”, tvrde pronalazači, može vjerno reprodukovati ukuse skupocjenih vina.

Do ovako dobijenog vina može se doći i preko vinskog kluba pronalazača, koji će dragocjenu tečnost isporučivati na vrata potrošača.

Bojer i Džejms planiraju i virtuelni vinski podrum snabdjeven sa šest varijanti vina: punokrvni kaberne sovinjon i bogati šardone iz Napa doline, pino noar iz hladnijih predjela Oregona, jednu stariju toskansku mješavinu iz Italije, sovinjon blank iz Sonome i prefinjeno crno i “tvrđe” bijelo iz Burgundije.

Bonus video: