Njujork Tajms dao ispravku teksta napisanog prije 160 godina

Greškom je napisano "Northop" umjesto "Northup". List navodi da je na tu ortografsku grešku ukazao sinoć jedan čitalac
86 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 04.03.2014. 15:13h

Američki dnevni list Njujork tajms objavio je danas na svom zvaničnom sajtu ispravku članka napisanog prije više od 160 godina.

Njujork tajms, osnovan 1851. godine, ima običaj da redovno objavljuje sve ispravke u nedavno objavljenim tekstovima.

List je ovog puta učinio izuzetak i to zahvaljujući uspjehu posljednjeg filma Stiva Mekvina "12 godina rob", koji je osvojio u nedjelju uveče Oskara za najbolji film.

Njujork tajms je objasnio da je u članku objavljenom 20. januara 1853. godine novinar pogrešno napisao ime Solomona Nortapa (Northup) čija je autobiografija bila inspiracija za Mekvinov film.

Greškom je napisano "Northop" umjesto "Northup". List navodi da je na tu ortografsku grešku ukazao sinoć jedan čitalac pošto je pregledao arhivska dokumenta lista na internetu.

Njujork tajms važi za najveće gradske novine u SAD. Uživa nadimak "Sijeda dama" zbog svog staromodnog izgleda i stila, a često ga navode kao nacionalni novinski autoritet, što znači da službena i autoritativna referenca za događaje.

Do sada je osvojio 94 Pulicerove nagrade, više nego ijedan drugi list. Naziv mu se često skraćuje na Tajms, zbog čega ga često miješaju sa istoimenim londonskim listom.

Galerija

Bonus video: