Nikšićanin proba da dokaže da je njegov djed bio najmlađi vojnik Prvog svjetskog rata

"Imamo fotografije, knjige u kojima se pominje imenom i prezimenom i novinske članke", kaže Đorđe
169 pregleda 0 komentar(a)
Dragoljub Jeličić, Foto: Privatni album/Blic.rs
Dragoljub Jeličić, Foto: Privatni album/Blic.rs
Ažurirano: 16.02.2014. 14:13h

Nikšićanin Đorđe Njunjić (27) pokušava da dokaže da je njegov djed po majci, Dragoljub Jeličić, najmlađi vojnik Prvog svjetskog rata.

Đorđe i njegov brat Predrag slušali su odmalena majčine priče i gledali izbledjele djedove fotografije i ordenje. A onda su prije neku godinu pročitali u novinama da je najmlađi srpski vojnik izvjesni Momčilo Gavrić, preminuo 1993. godine. Njunjići se pitaju šta je istina - pisali su Vojnom muzeju u Beogradu i Istorijskom institutu Srbije, ali odgovora nije bilo.

"Imamo fotografije, knjige u kojima se pominje imenom i prezimenom i novinske članke", kaže Đorđe.

Švajcarski ljekar Arčibald Rajs u knjizi „Šta sam vidio i doživio u velikim danima“ piše o 12-godišnjem Dragoljubu koji „puca iz puške i baca bombe“.

Mali Dragoljub Jeličić, sin izbjeglica sa Korduna, iz Šapca dolazi u Beograd poslije očeve smrti. Jednoga dana ugleda ga kralj Petar Prvi I, kada je saznao ko je, naredi da ga ošišaju i obuku i tako Dragoljub postade kraljev pitomac.

U Prvom ratu ranjavan je šest puta. U Drugom je bio u partizanima, a poslije rata bavio se glumom, koja ga je i dovela do Nikšića... Umro je 1963. godine, iza njega su ostale tri ćerke.

Bonus video: