Da li kompanije lažiraju podatke o sebi na Wikipediji

Dok su raniji štampani leksikoni i enciklopedije bili 'nepotkupljivi', to se za Wikipediju zbog njene otvorenosti i pristupačnosti svima ne može reći, kaže Opong
66 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2014. 19:04h

Wikipedia je izuzetno veliki izvor znanja u internetu i, iako je do nedavno bila dosta zanemarena, preduzeća, njihove službe za odnose s javnošću i reklame, sve je više otkrivaju, smatra novinar Marvin Opong, autor nedavno objavljene knjige ‘Skriveni PR na Wikipediji. Svjetsko znanje u fokusu interesa preduzeća’.

"Za svaki koncern ili kompaniju, mogućnost pojavljivanja na ovim stranicama je dakako vrlo privlačno i atraktivno. Dok su raniji štampani leksikoni i enciklopedije bili 'nepotkupljivi', to se za Wikipediju zbog njene otvorenosti i pristupačnosti svima ne može reći", navodi Opong.

Velika preduzeća poput Daimlera sve češće otkrivaju Wikipediju kao platformu za iznošenje nepotpunih ili netočnih informacija o svojoj povijesti i poslovanju, tvrdi novinar koji je objavio knjigu punu takvih primjera.

Tokom rada na knjizi i istraživanja koje je obavljao, Opong je i sam naišao na čudnovate navode i manipulacije kod pojedinih članaka na Wikipediji.

"Primjetio sam, na primjer, da su preko IP adresa koje pripadaju koncernu Daimleru, izbrisani podaci u vezi sa prošlosti ovog preduzeća – konkretno za činjenicu da je ova firma tokom Drugog svjetskog rata zapošljavala prisilne radnike", kaže autor.

U Daimleru, međutim, negiraju njegove tvrdnje i kažu da oni nijesu nikome dali nalog za brisanje poglavlja vezanog za razdoblje nacionalsocijalizma u Njemačkoj.

Bonus video: