Geopolitički fantazi: Kad se fudbal sretne sa Ujedinjenim nacijama

"Kad sam počeo da predajem prosječni đak je na času izgledao kao zombi"
2 komentar(a)
Ažurirano: 03.02.2014. 12:24h

Nova igra "Geopolitički fantazi" radikalno mijenja način na koji se srednjoškolci u Minesoti odnose prema vijestima iz svijeta.

U modelu u kom kao da se fantazi sportske igrice susreću sa modelom Ujedinjenih nacija, đaci pokazuju veliko interesovanje da razumiju dešavanja u svijetu.

Igru je osmislio Erik Nelson, profesor koji je shvatio da njegovi studenti nisu baš zainteresovani za interakciju sa njim u vezi svjetskih novosti.

"Kad sam počeo da predajem prosječni đak je na času izgledao kao zombi", priča Nelson za Mašabl koji je na ideju došao 2009. godine.

"Jedne noći dok sam planirao lekcije, napravio sam pauzu da provjerim moju fantazi ekipu, i shvatio da sam puno naučio o NFL-u preko igrice, stvari koje inače nikad ne bih znao".

Sljedećeg dana je Nelson predstavio ideju odjeljenju, ali je primljena sa dozom skepse, jer neki studenti nisu igrali ni fantazi fudbal.

Nakon što su se upoznali da formatom igre, brzo su se zagrijali za "Geopolitički fantazi", i kao igricu, i kao novi način učenja.

"Đaci su počeli da traže više. Da trguju, formiraju saveze i ja sam samo slušao dalje", priča Nelson.

"Sve što su htjeli da urade da unaprijede svoje učenje, omogućio sam. Sad postoji i "prljava priča" između njih vezano za njihove države, čiji postaju fanovi, pa žele da znaju više o njima. Provociraju jedni druge da bi naučili više".

Ovim uvođenjem igara u učenje Nelson je našao način da prevaziđe prepreke koje su obično postavljene pred nezainteresovane srednjoškolce, a koje ih sprječavaju da spoznaju svijet oko sebe.

Što se same igre tiče, ona je vrlo jednostavna. Počinje se sa draftom gdje studenti biraju tim od tri države i onda prate vijesti o tim državama.

Ne postoji opcija da se izaberu Sjedinjene Američke Države i Kina, jer suviše dominiraju vijestima.

Nelson je potom kreirao sajt koji prati koliko puta je pomenuta u vijestima, i student dobija poen za svako pominjanje.

Ova igra se potom proširila kroz čitave SAD, i sad mnogi drugi rade na tome da je usavrše i približe đacima.

Galerija

Bonus video: