generacijski jaz

10 stvari o mladima koje ne razumiju oni koji su rođeni prije 1980.

Pogledajte šta se pitaju svi oni koji su rođeni prije 1980. godine o današnjoj mladeži
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2019. 14:28h

1. Kakvo je to konstantno kucanje poruka?

Mladi danas sve više vremena provode na telefonu, umjesto da se usmeno dogovore o bilo čemu. Lakše im je da se sa nekim dopisuju, pa makar to potrajalo i satima.

2. Zašto neke ljude opisuju kao zvijezde YouTubea, Instagrama ili Twittera?

Selebritiji niču preko noći, a dovoljno je da njihovi snimci na YouTubeu imaju veliku gledanost, pa da ih proglase poznatim. Na Instagramu se prate ljudi samo zato što imaju "zanimljive fotke", a Twitter je prepun "uticajnih tviteraša".

3. Zašto gledaju crtane filmove kao što su Pokemoni?

Starije generacije odrasle su uz heroje kao što su Duško Dugouško, Paja Patak i Pink Panter. Ovi noviji crtani filmovi u kojima likovi nemaju ni jasne crte lica, njima su potpuno nejasni.

4. Ljubav prema bendu One direction

Prije svega, kakav je to dječački bend koji nema ni koreografiju? Dječaci koji pjevuše pop su ok, ali kako mogu da izazovu pomamu kod mladih kada ih ništa posebno ne odvaja od mora takvih dječačkih bendića.

5. Ludilo zvano "selfi"

Fotografišu sami sebe i to iz dana u dan, pa te iste fotke poslije pokazuju svim svojim prijateljima, a nerijetko se to proširi i do nepoznatih ljudi. Koja je poenta takvih slika?

6. Kako mogu da igraju igrice sa džojsticima koji imaju više od četiri dugmića?

Nekada se znalo da džojstik ima plus-minus, naprijed-nazad. Eventualno jedno dugme više. Međutim današnje igrice prate još minimum 10 tipki za koju niste sigurni čemu služe, ili to nikada i ne saznate.

7. Zašto cio svoj život otkrivaju ljudima preko interneta?

Uz sve te društvene mreže, prijatelje na njima i ljude koje ne znaju, mladi su navikli da sve što urade, podijele na internetu, bilo da je to fotografijom, riječima, video snimkom... Izgubili su privatnost, ni ne znajući koliko im je potrebna.

8. Gledaju serije u kojima vukodlaci nemaju dlaku, a vampiri imaju svjetleću kožu

Serija kao što je "Vampirski dnevnici" stekla je veliku popualrnost širom svijeta među mlađom generacijom. Oni vole da gledaju lijepe vampire čija koža svjetluca i zgodne vukodlake koji su - glatki.

9. Zbog čega se ne služe gramatičkim pravilima kada kucaju na internetu?

Tolike godine škole i opet ne znaju da napišu "ne znam". Sve je dozvoljeno u brzini, ali zaboravljanje na pravopis, ne može donijeti ništa dobro.

10. Zašto svoja osjećanja pokazuju putem gifova?

Nekada se govorilo jasno i glasno o osjećanjima, a danas se sve češće može vidjeti da se bijes, tuga, sreća ili ljubav pokazuju gifovima. Neki od njih stvarno jesu smiješni, ali ne bi trebalo da zamijene svakodnevni govor već da služe samo za zabavu.