Kuće od plastične ambalaže - kako zbrinuti beskućnike!

Plastične boce su moguć spas za beskućnike, jer je za izgradnju dvosobne kuće od 110 metara kvadratnih dovoljno "svega" 14.000 plastičnih flaša
3 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2014. 15:31h

Razumljivo je da jedna tako velika država kao što su Sjedinjene Države ima i ogroman broj osoba koje je život doveo na dno društvene ljestvice.

Ali šta bi oni rekli kada bi znali da di državni zvaničnici mogli da riješe stambeni problem svih svojih beskućnika u svega jednoj godini? I to samo od otpadaka!

Ako bi kao osnovu za ovo uzeli da je problem kod beskućnika zapravo problem stambenog pitanja, tada bi sljedeća ideja mogla da funkcioniše.

Naime, jeste li znali da Amerikanci dnevno iskoriste i bace više od 129.6 miliona plastičnih flaša? Godišnje ta brojka premašuje 47 milijardi flaša, a čak 80% tih flaša završi u smeću, duboko ispod površine zemlje.

Upravo su te plastične boce moguć spas za beskućnike, jer je za izgradnju dvosobne kuće od 110 metara kvadratnih dovoljno "svega" 14.000 plastičnih flaša.

Ako je naša računica tačna, SAD bi mogle na dan od otpadnih flaša da izgrade čak 9.257 takvih dvosobnih kuća, što je nešto više od 3,35 miliona kuća godišnje, koliko prema statistikama Amerika ima i beskućnika!

Zanimljivo, zar ne? Pogledajte detalje u videu.

Bonus video: