Skarlet Johanson nije više ambasador Oksfama

29-godišnja glumica ima "fundamentalno različit stav" od Oksfama, jer se ta humanitarna grupa protivi trgovini sa izraelskim naseljima na Zapadnoj obali
77 pregleda 0 komentar(a)
Skarlet Johanson, Foto: Beta/AP
Skarlet Johanson, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.01.2014. 11:24h

Američka glumica Skarlet Johanson okončala je poslije osam godina svoju saradnju s humanitarnom organizacijom Oksfam internešenel (Oxfam International), pošto je kritikovana zbog podrške jednoj izraelskoj kompaniji koja posluje na Zapadnoj obali.

U saopštenju koje je juče objavio portparol Johansonove, navodi se da 29-godišnja glumica ima "fundamentalno različit stav" od Oksfama, jer se ta humanitarna grupa protivi trgovini sa izraelskim naseljima na Zapadnoj obali, navodeći da su ona nelegalna i da ugrožavaju prava Palestinaca.

Ranije ovog mjeseca, glumica filmova "The Avengers" i "Her" potpisala je ugovor s kompanijom SodaStrim Internešenel (SodaStream International Ltd) i trebalo bi da se pojavi u reklami za tog proizvođača gaziranih pića tokom američkog Super boula 2. februara.

SodaStrim je došao na metu kritike propalestinskih aktivista zbog toga što ima veliku fabriku u jednom izraelskom naselju na Zapadnoj obali, teritoriji koju je Izrael osvojio u Bliskoistočnom ratu 1967, a za koju Palestinci, pored Gaze i istočnog Jerusalima, žele da bude dio njihove buduće države.

Komentarišući te kritike, Johansonova je prošle nedjelje rekla da "podržava ekonomsku saradnju i socijalnu interakciju između demokratskog Izraela i Palestine".

Skarlet Johanson bila je svjetski ambasador Oksfama od 2007, skupljajući novac i šireći svijest o siromaštvu u svijetu.

Tokom svog ambasadorovanja, putovala je u Indiju, Šri Lanku i Keniju kako bi u fokus svjetske javnosti postavila uticaj traumatičnih katastrofa i hroničnog siromaštva. Oksfam još nije komentarisao odluku Johansonove.

Bonus video: