CNN: Spomenici iz SFRJ su među najružnijima na svijetu

CNN dodaje i da Titovi spomenici "liče na porušene sovjetske stambene blokove zaglavljene na poljani".
134 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2014. 08:55h

Američka TV mreža CNN je na svom internet portalu objavilo listu "najružnijih spomenika na svijetu", a na njoj su se našli i spomenici iz bivše Jugoslavije iz ere Josipa Broza Tita.

"Spomenici koje je naručio bivši jugoslovenski diktator Josip Broz Tito šezdesetih i sedamdesetih godina 20. vijeka, da bi obilježio mjesta bitaka iz Drugog svjetskog rata predstavljaju brutalne betonske skulpture koje su opstale i na udaljenim lokacijama širom bivše države", navodi CNN.

CNN dodaje i da Titovi spomenici "liče na porušene sovjetske stambene blokove zaglavljene na poljani", ali, "ako ništa drugo, označavaju odlazak ratnih memorijala jahača na konjima, sa kitnjastim šeširima".

Na listi "najružnijih spomenika na svijetu" nalazi se i Spomenik hrabrosti u Bjelorusiji koji je predimenzionirani u stijenu uklesani lik "ljutog Bjelorusa" - simbol heroja Drugog svjetskog rata kod Brestovske tvrđave.

Spomenik hrabrosti u Bjelorusiji (foto: Shutterstock)

Londonski "Razgovor sa Oskarom Vajldom", ističe CNN je takođe vrlo ružan jer izgleda kao mrtvački kovčeg iz kojeg se pojavljuje istopljeni pisac.

Razgovor sa Oskarom Vajldom (foto: strollon.co.uk)

"Vajld bi vjerovatno imao nešto dovitljivo da kaže o ovom spomeniku čija je izgradnja bila dobra namjera, ali užasno izvedena... kada se povrati od šoka", navodi CNN.

Na listi je i ogromni bronzani Spomenik afričkom preporodu u Dakaru, u Senegalu, koji je viši od njujorškog Kipa slobode i čija je cijena izgradnje izazivala lokalne proteste.

Visoko mjesto na ovoj listi zauzimaju i "popravljeni" Stounhendž u državi Vašington, u kojoj je autor napravio "novi", "obnovljeni" Stounhendž, kao i skulptura Martina Lutera Kinga u Toledu, u američkoj državi Ohajo, na kojoj borac za prava crnaca izgleda "kao da mu je neko više puta odrubio glavu".

Spomenik osnivačima partije u glavnom gradu Sjeverne Koreje, Pjongjangu, zavrijedio je mjesto na ovoj listi zahvaljujući takođe predimenzioniranosti - pošto je sastavljen od tri ogromne betonske ruke koje drže takođeogromne betonske srp, čekić i pero.

Spomenik Martinu Luteru Kingu u državi Ohajo (foto: skyscrapercity.com)

Memorijal žrtvama 11. septembra u Nju Džersiju i memorijal papi Jovanu Pavlu drugom u Rimu takođe su na listi, a kritičari kažu da je izgled spomenika papi "grijeh", jer u ovom "umjetničkom prikazu" više liči na fašistčkog diktatora Benita Musolinija, iako su ga zbog toga u međuvremenu sređivali, ali neuspješno.

"Spomenik neutralnosti" u glavnom gradu Turkmenistana, Ašhabatu izgrađen je u čast pokojnog lidera Saparmurata Nijazova. Bio je smešten u centar grada i visok 70 metara, pozlaćen je i okretao se ka suncu.

Spomenik "oca svih Turkmena" na novoj lokaciji (foto: Wikipedia)

Kada je "otac svih Turkmena", Turkmenbaši, kako je sam sebe prozvao Nijazov umro, spomenik je prebačen u predgrađe, više se ne okreće, ali je sada visok 88 metara.

Spomenik Majklu Džeksonu ispred stadiona Fulama (foto: mirror.co.uk)

Posljednji na listi, iako ne najmanje ružan, jeste spomenik Majklu Džeksonu u Londonu, koji je bogataš Mohamed el Fajed postavio na "Krejven Kotidžu" stadionu fudbalskog kluba Fulam, u čast svog prijatelja.

Kada je Fajed prodao klub, statua koja više izgleda kao parodija na brojne Džeksonove plastične operacije je premještena.

Galerija

Bonus video: