Žukova se izvinila zbog fotografije sa crnkinjom

Žukova je objasnila da je fotografija "objavljena van konteksta i da je ona zapravo rad koji je imao za cilj da ilustruje rasnu i rodnu politiku"
6 komentar(a)
Daša Žukova, Foto: Styleite.com
Daša Žukova, Foto: Styleite.com
Ažurirano: 22.01.2014. 12:58h

Žena ruskog milijardera Romana Abramoviča, Darija Žukova, izvinila se zbog objavljivanja fotografije na kojoj sjedi na crnoj manekenki, zbog čega je u javnosti optužena za rasizam.

Fotografija je objavljena na blogu Biro 24/7 uz intervju sa Žukovom (32), koja je i osnivač moskovske galerije moderne umjetnosti Garaža.

Žukova na toj fotografiji sjedi, obučena u bijelu košulju i farmerke, na fotelji u obliku obnažene crnkinje sa nogama podignutim u vis.

Ta fotografija izazvala je odmah lavinu negativnih komentara, između ostalog i zbog toga što se tog dana u SAD obilježavao dan sjećanja na Martina Lutera Kinga.

"Prezirem rasizam i želim da se izvinim svima koje je ta fotografija uvrijedila", navela je Žukova u saopštenju. Ona je objasnila da je fotografija "objavljena van konteksta i da je ona zapravo rad koji je imao za cilj da ilustruje rasnu i rodnu politiku".

Biro 24/7 takođe se izvinio zbog objavljivanja sporne fotografije i odmah je povukao sa svog sajta.

Ruski kritičar moderne umjetnosti Andrej Jerofejev ocijenio je ipak da je Žukova loše protumačena, podsjećajući da je fotelja sa fotografije inspirisana sličnim radovima britanskog umjetnika Alena Džounsa na kojem je predstavljena bjelkinja.

Bonus video: