Možda nisu lijepi kao Ajfelov, ali ovi tornjevi su prava atrakcija

Pogledajte neke od tornjeva širom svijeta, koji vas svakako neće ostaviti ravnodušnima
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2014. 13:32h

Oni ne mogu biti lijepi kao Ajfelov toranj u Parizu ili upečatljivi kao CN toranj u Torontu, ali su svakako aktraktivni. Pogledajte neke od tornjeva širom svijeta, koji vas svakako neće ostaviti ravnodušnima.

Žižkov televizijski toranj u Pragu je najomraženija, i najviša struktura sa 216 m visine. Izbliza, to je nametljiv dizajn, projektovan u arhitektonskom stilu post-modernekarakterisan uznemirujućim prizorima brojnih divovskih kipova beba kako se penju po stranama tornja. Izradio ih je dizajner David Černý.

Toranj u obliku naduvane ribe u Kini je izgrađen prošle godine na ostrvu Yangzhong distrikta i potvrdio da je Kina lider kada su u pitanju bizarne i ekstravagantne državne investicije. Toranj se sastoji od 8.920 bakrenih ploča, a njegova izgradnja koštala je skoro 12 miliona američkih dolara.

Neobični Ryugyong hotel u obliku piramide nalazi se Pojongjanu i za njegovo otvaranje je trebalo više od 20 godina - tačnije 24. Hotel ima 105. spratova, 3.000 soba, a radovi na njemu počeli su davne 1987. godine. Planirano je da radovi budu završeni brzo, međutim ekonomska i politička situacija poremetile su planove.

Struktura hotela u obliku piramide izazivala je u to vrijeme oduševljenje ljudi kako u Sjevernoj Koreji tako i svih turista, međutim, ta zgrada se od nečega što je trebalo da bude statusni simbol grad ubrzo pretvorila u ruinu koja je postala ruglo.

Vodeni toranj u obliku kukuruza nalazi se u Ročesteru, u Minesoti, SAD. Njegov kapacitet je 190.000 litara, visok je oko 65 metara.

Krivi toranj u Pizi - za njega ste sigurno već čuli. Gradnja tornja je počela 1173. Radove je započeo Bonano Pisano, čuveni arhitekta. Godinama su se provlačile razne legende o tome zašto se toranj iskrivio, neke su povezivane sa religijom a neke sa magijom. Ipak odgovor je vrlo jednostavan. Bonano je napravio temelj dubok tri metra i u samom startu pogriješio, jer je ova dubina isuviše mala. Iskrivljenju je doprinijelo i loše zemljište na kojem se zvonik nalazi.

Bonus video: