Kina: Završena "džinovska krofna" u Guangžuu

Taj objekat, smješten na ivici Biserne rijeke, djelo je italijanskog arhitekte Džozefa di Paskvalea iz milanskog biroa "AM Project".
2 komentar(a)
Džinovska krofna Guangdžu, Foto: Reuters
Džinovska krofna Guangdžu, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.01.2014. 15:07h

Neboder visok 138 metara u obliku džinovske krofne, sa 33 sprata, završen je u kineskom gradu Guangžu.

Taj objekat, smješten na ivici Biserne rijeke, djelo je italijanskog arhitekte Džozefa di Paskvalea iz milanskog biroa "AM Project" i predstavlja novo sjedište kompanija "Guangdong Hongda Xingye Group" i "GDPE Guangdong Plastic Exchange".

"Arhitektonski koncept je takav da će odmah biti doživljavan kao matični kineski orijentir, korišćenjem zatvorene i centralne strukture umjesto uobičajenog zapadnjačkog steretipa nebodera", kaže arhitekta Paskvale. "Odraz nebodera u rijeci daje figuru cifre osam i matematičkom simbolu za vječnost koji u kineskoj kulturi imaju velikog značaja i vrednosti", dodao je on.

Krug prečnika od 50 metara, prenosi portal "Građevinarstvo", buši centar ove strukture od 33 sprata, pretvarajući zgradu u šuplji prsten, koji mnogima izgleda kao krofna.

"Neboder je inspirasan snažnom ikoničnom vrijednošću žad diskova i numerološkom tradicijom feng šuia, a pride i duplim diskom od žada (bi-disk), koji je kraljevski simbol kineske dinastije koja je vladala u ovoj oblasti prije oko 2.000 godina", rekao je arhitekta Paskvale.

Prednji i zadnji zidovi nebodera su obloženi sa bakarnim pločama, dok su zakrivljeni bočni zidovi podeljeni u zastakljene pravolinijske kutije.

Bonus video: