Na tavanu otkrivene fotografije eksplozije Challengera

Niz fotografija kreće od trenutka kada je letjelica još bila na lansirnoj rampi, a ide sve do njenog nestanka u oblaku dima
2 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2014. 11:04h

Dosad neviđene fotografije na kojima je 28. januara 1986. godine zabilježeno kobno polijetanje američkog spejs šatla Challenger pojavile su se ove sedmice na Redditu, gdje ih je objavio korisnik koji tvrdi da ih je sasvim slučajno pronašao na tavanu.

Snimio ih je prijatelj njegovog djeda, koji je prije 28 godina uživo gledao lansiranje, koje se samo 73 sekunde kasnije pretvorilo u katastrofu. Letjelica se raspala nakon eksplozije, a sedam astronauta je izgubilo živote.

Američki svemirski program je nakon toga stavljen u svojevrsnu hibernaciju sve do 1988, kada je u svemir otišao šatl Discovery.

Niz fotografija kreće od trenutka kada je letjelica još bila na lansirnoj rampi, a ide sve do njenog nestanka u oblaku dima.

Korisnik Reddita "American Mustache" kaže da je na djedovom tavanu bio prošle sedmice, nedugo nakon što mu je umrla baka.

"Prošli smo kroz čitav niz kutija punih fotografija kako bismo odabrali najbolje za izložbu njoj (baki) u spomen. Potpuno sam slučajno naletio na kutiju sa slikama Challengera, koje su bile na samom dnu. Imao sam neki poseban osjećaj jer sam upravo ja najveći fan NASA u porodici", napisao je na Redditu.

Kaže da je kontaktirao i samu NASA ne bi li dobio i zvaničnu potvrdu da su fotografije autentične, ali odgovor još očekuje.

Galerija

Bonus video: