Među poklonima kraljici bube od emajla i nojevo jaje

Pokloni nisu privatna imovina vladara, mada ih mogu koristiti, izlagati, pozajmljivati galerijama ili poklanjati u humanitarne svrhe
51 pregleda 0 komentar(a)
kraljica Elizabeta, Foto: Telegraph.co.uk
kraljica Elizabeta, Foto: Telegraph.co.uk
Ažurirano: 15.01.2014. 19:04h

Bakingemska palata objavila je listu zvaničnih poklona koje su britanska kraljica Elizabeta Druga i njena porodica dobili za rođendane i u drugim prilikama prošle godine.

Većina poklona je uobičajena: kristalne vazne, porcelanski tanjiri, knjige, ali neki su sasvim neuobičajeni.

Među poklonima je fotografija kraljevske porodice u zlatnom ramu postavljenom na nojevo jaje optočeno draguljima - što je poklon predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Visoki komesar za Bangladeš darovao je kraljici četiri bube "balegar" - izrađene u emajlu, što je staroegipatski simbol uskrsnuća i plodnosti, a predsjednik Šri Lanke je poklonio portret kraljice urezan usijanim gvoždjem u stablo drveta.

Od kompanije Mars - proizvođača slatkiša, Elizabeta Druga dobila je čokoladnu verziju zamka Vindzor i čokoladne kočije. Taj poklon joj je uručen tokom njene posjete britanskom sjedištu te kompanije.

Jedan od luksuznijih poklona je bogata, petostruka ogrlica od bisera - takođe poklon iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a guverner kanadske pokrajine Saskatčevan je kraljici poslao broš od dijamanata i turmalina.

I princeza Ana je dobila neke neuobičajene poklone: kip patuljka, jednog plastičnog anđela i sliku kraljevske porodice kako jaše losa što je poklon jednog kanadskog umjetnika.

Dugmad za manžetne, mašne, igle za kravatu i naliv-pera su česti pokloni muškarcima u kraljevskoj porodici, ali princ Endrju je dobio i set štapova za golf, maketu katredrale od keksa i - čarape.

Po britanskom propisu, zvanični pokloni kraljevskoj porodici se popisuju. Ti pokloni nisu privatna imovina vladara, mada ih mogu koristiti, izlagati, pozajmljivati galerijama ili poklanjati u humanitarne svrhe. Međutim, te poklone ne smiju prodavati, kaže propis.

Bonus video: