Zonjo protiv Šinavatre: Neočekivani spot za Who See

"Želio sam da vidim koliko je velika čitava priča. To što je jedan Crnogorac među protestantima je vrlo smiješna podudarnost"
617 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2014. 08:18h

Član organizacije The Books Of Knjige i režiser Zoran Marković Zonjo trenutno se nalazi u Bangkoku gdje se pridružio demonstrantima koji su juče napravili blokadu u tom gradu i pokrenuli "Tajlandski ustanak 2014". O tome je ekskluzivno pričao za “Vijesti”, a na početku je otkrio da na Tajland nije otišao da bi im pružio podršku, već se na Daleki istok uputio drugim poslom.

- Dobio sam ponudu od sjajne zagrebačke rok grupe Pips, Chips & Videoclips da im snimim spot i moja ideja je bila da se to desi u Bangkoku. Nažalost, nismo se mogli dogovoriti oko konačnog scenarija, pa sam čitavu stvar otkazao. Tako će potpuno neočekivano spot iz dalekog Tajlanda dobiti “Who See klapa” i to za drugi singl sa njihovog materijala koji je u pripremi - otkrio je razloge puta Marković.

On već duže vrijeme sarađuje sa prošlogodišnjim predstavnicima Crne Gore na Eurosongu i dobitnicima regionalne MTV nagrade za 2012. godinu, klapom Who See, a ovo neće biti prvi spot koji im snima u inostranstvu. Naime, spot za numeru Reggaeton Montenegro Zonjo je snimao na Kubi.

- Ne znam da li se može ponoviti uspjeh Reggaetona, ali imaju sjajnu stvar za koju sigurno tipujem da će biti hit - siguran je Zonjo, koji je i spot Perpera za numeru “Rođeni u tunelu” snimao na Tajlandu.

Ovoga puta ide malo teže jer ga, kako tvrdi, protesti u Bangkoku “potpuno opstruiraju u poslu”. Zato je Zonjo “svratio” do jedne od uličnih blokada, a fotografije objavio na svom Facebook profilu.

Protesti u Bangkoku organizovani su protiv vlade premijerke Jingluk Šinavatre, čiju ostavku već duže vrijeme traže. Protestanti su zaprijetili da će držati grad u blokadi sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi a, prema najavama, to bi moglo da potraje i do 20 dana.

- Želio sam da vidim koliko je velika čitava priča. To što je jedan Crnogorac među protestantima je vrlo smiješna podudarnost pošto je naša Vlada, na nikad objašnjen način, dala crnogorsko državljanstvo čovjeku koga su protjerali iz svoje zemlje, a koji je neposredni povod ovih protesta - priča Zonjo.

- Ljudi na ulici se bore protiv korupcije i ogromnog bogatstva porodice Šinavatra - priča Marković.

Na pitanje da li bi, da se ista situacija dešava kod nas, podržao protestante i, kao što je to učinio na Tajlandu, sa pištaljkom izašao na ulicu, odgovara:

- Ipak, stvar je malo komplikovanija, jer ovamo vlast ima uporište u siromašnim strukturama društva, dok su srednji sloj i bogati Tajlanđani ti koji žele promjene. Borba protiv korupcije i nepotizma se čini kao valjan razlog ovakvih protesta i tu demonstranti imaju moje simpatije, ali pošto me pitate da li bih izašao na crnogorsku ulicu sa pištaljkom u ruci, odgovor je - ne bih. Mislim da ulica nije mjesto za dobijanje političke bitke. Svako pravi svoju projekciju boljeg života kad se suoči sa glasačkom kutijom i to je osnov onoga što zovemo demokratija - zaključuje Zonjo.

Galerija

Bonus video: