voće od nasa-e

Božićni pokloni konačno stigli na Međunarodnu svemirsku stanicu

Zalihe su na stanicu došle u kapsuli "Signus" koju je prihvatila ruka robota...
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2014. 20:12h

Božićni pokloni konačno su stigli danas za šest astronauta iz posade Međunarodne svemirske stanice (MSS), javio je AP.

Pokloni i još neke stvari astronautima je trebalo da budu uručeni prošlog mjeseca, prije Božića ali je prioritet bila jedna popravka na stanici sredinom decembra. Zatim je u januaru hladno vrijeme omelo lansiranje raketa sa zalihama, a nakon toga je uslijedila jaka sunčeva oluja.

Zalihe su na stanicu došle u kapsuli "Signus" koju je prihvatila ruka robota. Kapsula i stanica kretale su se uporedo brzinom od 17.500 milja na sat. Kapsula je lansirana iz Virdžinije prije tri dana.

"Signus" je donio tovar težak 1.360 kilograma opreme, mrave za jedan projekat, božićne poklone porodica astronauta, kao i svježe voće koje je poslala NASA.

NASA je početkom januara saopštila da će Međunarodna svemirska stanica biti aktivna četiri godine duže nego što je bilo planirano, odnosno do 2024. godine. Ta 100 milijardi dolara vredna stanica funkcioniše već 15 godina i trebalo je da ostane u upotrebi do 2020. U njenom radu učestvuje više od 10 zemalja.

Životni prostor u njoj je veći nego u kući sa šest spavaćih soba, a njeni stanovnici imaju pristup Internetu, na raspolaganju su im gimnastička sala i dva kupatila, izvještava AFP. 

Prema podacima NASA, laboratorija na MSS u kojoj se obavljaju naučni eksperimenti dugačka je kao fudbalsko igralište - 109 metara. Ta stanica je četiri puta veća od ruske svemirske stanice Mir i pet puta veća od američkog Skajlaba.

Iako je u svemiru gotovo bez težine, masa stanice iznosi 419.455 kg. MSS održava rotirajuća posada od šestorice astronauta i kosmonauta iz SAD, Rusije, Evrope, Kanade i Japana.

Preporučujemo za Vas