Novogodišnje želje na društvenim mrežama: Više trave i alkohola

Tvitovi sa haštagovima koji se odnose na novogodišnje odluke uključuju fraze vezane za konzumiranje alkohola, pušenje i uzimanje droge
107 pregleda 5 komentar(a)
marihuana, Foto: Www.task.fm
marihuana, Foto: Www.task.fm
Ažurirano: 12.01.2014. 12:26h

Istraživanje Koalicije protiv narkomanije sa sjedištem u Sjedinjenim Američki Državama pokazuje da je više ljudi koji koriste društvene mreže dodalo uzimanje više droge na svoju listu novogodišnjih odluka.

Novogodišnje odluke koje se odnose na marihuanu zastupljenije su više od 71 odsto više u 2014. nego u prethodnoj godini.

Da bi došao do ovih rezultata, Džozef Rearik iz Koalicije analizirao je oko milion tvitova objavljenih širom svijeta u susret Novoj godini i prvim danima 2014.

Tvitovi sa haštagovima koji se odnose na novogodišnje odluke uključuju fraze vezane za konzumiranje alkohola, pušenje i uzimanje droge, kao što su : "pripaliti jedan" , "viski", "votka" i "burbon" .

"Naš interes za ovaj aspekt podataka proizilazi iz totalnog preokreta u našim očekivanjima", izjavio je Rearik za britanski “Gardijan”.

“Bili smo šokirani kada smo uvidjeli koliko je tvitova o povećanom pušenju, piću ili korištenju marihuane u narednoj godini", dodao je on.

Marihuana visoko rangirana za Novu godinu

Marihuana se pokazala kao naročito visoko rangirana riječ na sam dan doček Nove godine, jer se datum poklopio sa legalizacijom ove droge u rekreativne namjene u američkoj državi Kolorado. Država Vašingtona koja je takođe glasala u korist legalizacije marihuane očekuje otvaranje prodavnica kasnije tokom 2014 .

Galupova anketa objavljena u oktobru pokazala je da 58 odsto Amerikanaca podržava legalizaciju marihuane .

Priča o tvitovima koji pominju drogu, alkohol i pušenje objavljena je zajedno sa podatkom da je brod Kraljevske mornarice zaplijenio plovilo koje je nosilo četvrt tone marihuane sa Kariba 26. decembra.

Pet članova posade broda “Mis Kamenei” na kojem je zaplijenjena droga vrijedna milion funti sprovedela je na obalu Obalska straža SAD i pomoćni personal Kraljevske flote.

Milionski promet prvog dana legalizacije

Vlasnici radnji za prodaju marihuane za sopstvene potrebe u američkoj saveznoj Kolorado tvrde da su prvog dana legalizacije ostvarili promet od milion dolara. Na nivou SAD, legalizacija industrije vezane za marihuanu, kako onu za soptvenu upotrebu tako i medicinsku, ove godine bi trebalo da dostigne vrijednost od 2.34 milijarde dolara.

Većina od 24 radnje u Denveru, prijestonici Kolorada, koje su prve dobile dozvolu počele su da rade u srijedu, 1. janura.

Kako prenosi "Hafington post", njihovi vlasnici ipak su zabrinuti šta će raditi sa velikom količinom gotovine, pošto federalna bankarska regulativa zabranjuje bankama da posluju sa industrijom marihuane, a ta droga i dalje je nelegalna po federalnim zakonima SAD i svako ko je kupi u Koloradu ne može da je iznese van granica ove savezne države.

Moguće je da će uskoro biti pronađeno rješenje za ovaj problem, ali problema svakako nemaju vlasti Kolorada - uz aktuelnu cijenu osmine unce marihuane koja se kreće između 35 i 70 dolara, na ime poreza će biti naplaćeno 67 miliona dolara. Prvih 40 miliona dolara od toga već je planirano za izgradnju škola u Koloradu.

Bonus video: