Gdje je Crna Gora na čudnoj liderskoj mapi država

Crna Gora, za razliku od susjednih zemalja (izuzev Hrvatske) nije zaslužila biti spomenuta nipočemu, iako bi se moglo dodati nekoliko sportskih uspjeha na svjetskim takmičenjima
206 pregleda 27 komentar(a)
Čudna mapa, Foto: Thedoghousediaries.com
Čudna mapa, Foto: Thedoghousediaries.com
Ažurirano: 11.01.2014. 19:58h

U Indiji se snima više filmova nego igdje drugdje. Somalija ima najviše pirata na svijetu, Kina emituje najviše ugljendioksida i ima najviše obnovljive energije, Turska je vodeća u proizvodnji džema, a Slovenija ima najviše kazina na 1000 stanovnika.

Svaka zemlja po nečemu je prva u svijetu... Ili tačnije, skoro svaka, ako je suditi po zabavnoj i, kako piše Tportal, ne naročito tačnoj karti svijeta koja je nedavno objavljena na web stranici Doghousediaries.

Crna Gora, za razliku od susjednih zemalja (izuzev Hrvatske, Kosova i Albanije) nije zaslužila biti spomenuta nipočemu, iako bi se moglo dodati nekoliko sportskih uspjeha na svjetskim takmičenjima.

Da biste vidjeli mapu u punoj rezoluciji, kliknite ovdje.

Površno skupljajući podatke po internetu, autori su tražili zanimljivu karakteristiku ili dvije po kojima je svaka pojedina država u ovom trenutku apsolutni predvodnik na planetu. Tako je Brazil predstavljen kao vlasnik najviše svjetskih titula prvaka u fudbalu, a Australija kao zemlja sa najviše smrtonosnih životinja i broju melanoma na 100.000 stanovnika. SAD ima najviše Nobelovih laureata i - ljudi koje je ubila kosilica za travu!. Japan je očekivano lider po broju robota, Kazahstan po količini urana, a Rusija po broju malina i nuklearnih bojevih glava.

Danska je šampion demokratije a Avganistan proizvodnje opijata. Najskuplji internet je u Centralnoafričkoj Republici a najbrži ekonomski rast, prema toj mapi, ima Vijetnam. Švedska je lider po broju ateista.

Od zemalja regiona, istaknuta je Bosna i Hercegovina po najviše mina, što Tportal dovodi pod znak pitanja. Srbija je istaknuta kao najbolja u vaterpolu, i to samo po kriterijumu broja medalja na svjetskim prvenstvima - s tim da su joj pridodata i odličja Jugoslavije te države koja se zvala Srbija i Crna Gora.

Bonus video: