super vizitka

Da li je ovo jedan od najumišljenijih tajkuna na svijetu?

Najuticajnija osoba u Kini, kineski heroj koji spašava žrtve zemljotresa, najpoznatiji i najomiljeniji uzor Kinezima, najbolji advokat za zaštitu okolineu Kini, glavni čovjek u Kini
1 komentar(a)
Čen Guangbiao, Foto: Businessinsider.com
Čen Guangbiao, Foto: Businessinsider.com
Ažurirano: 10.01.2014. 10:57h

Kineski tajkun Čen Guangbiao je, u najmanju ruku, smio čovjek, i to ne samo zato što želi da kupi New York Times za milijardu dolara, i činjenice da se nalazi na listi 400 najbogatijih Kineza, sa procjenjenim bogatstvom od 740 miliona dolara u 2012, već zbog nevjerovatne vizit karte koju je dijelio prilikom susreta sa američkim novinarima.

Sudeći po zavidnim referencama, Čen je ne samo dobrotvor već i mnogo, mnogo više od toga.

Najuticajnija osoba u Kini, kineski heroj koji spašava žrtve zemljotresa, najpoznatiji i najomiljeniji uzor Kinezima, najbolji advokat za zaštitu okolineu Kini, glavni čovjek u Kini...

Da, sve što ste pročitali, ali i još više, istaknuto je na vizitki ovog neobičnog poslovnog čovjeka.

Pa sad vi recite znate li osobu koja je više puna sebe od Čena.

Podsjetimo, Čen je prije nekoliko dana samopouzdano objavio svoje ambiciozne planove o preuzimanju kultnog dnevnog lista New York Times, ali je za Reuters juče ipak priznao da će mu to teško uspjeti.

Čen je izjavio da su u New York Timesu odbili njegov zahtjev za sastanak i dodao da on ne namjerava da kupuje redovne dionice kompanije. Kontrolu nad kompanijom ima porodica Ochs-Sulzberger kroz posebnu fondaciju koja je vlasnik dionica sa posebnim pravom glasa, ali porodica poručuje da Times nije na prodaju.

Tržišna vrijednost kompanije, prema cijeni dionica na berzi, trenutno se kreće oko 2,3 milijarde dolara, dok je Čen Guangbiao, najavljujući prošle sedmice svoje planove, izjavio da smatra da vrijednost kompanije iznosi oko milijardu dolara. Čen je 5. januara pismom u Global Timesu poručio da njegova ponuda nije šala.

Preporučujemo za Vas