Obiđite svijet besplatno uz rad na farmi

Mnoge farme pozivaju ljude da volontiraju i pomažu u svakodnevnim obavezama u zamjenu za smještaj
0 komentar(a)
Bašta, Baštovan,, Foto: Shutterstock
Bašta, Baštovan,, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.01.2014. 15:11h

Kada bi vam neko rekao da za samo nekoliko sati posla svakog dana možete besplatno obići cijelu planetu, vjerovatno mu ne biste povjerovali.

Ipak, to je istina, jer je riječ o volonterskom turizmu na farmama, piše Guardian.

Mnoge farme, naročito one koje su uključene u projekte za očuvanje prirode, pozivaju ljude da volontiraju i pomažu u svakodnevnim obavezama u zamjenu za besplatnu hranu i smještaj. Ako ste voljni da bukvalno zasučete rukave, to je odličan način da upoznate seoski život širom svijeta i uživate uvijek u novom okruženju, skoro besplatno.

Farme koje primaju volontere možete naći preko sajtova poput wwoof.net ili Growfood i stupiti u kontakt direktno sa vlasnicima, kako biste zakazali svoj boravak. Većina farmi zahtijeva da ostanete makar jednu do dvije sedmice, ali o dužini boravka pregovarate sa domaćinima i ona može da varira.

Neki su domaćini spremni i da vas povedu u obilazak, dok će drugi zahtijevati i nekoliko mjeseci vašeg angažmana.

Što se sve radi? Na farmama uvijek ima posla - od branja grožđa, do gradnje sušare ili učenja o sistemu navodnjavanja. Naravno, tu je i briga o domaćim životinjama, rad na polju, kao i tradicionalni kućni poslovi. Radno vrijeme varira od nekoliko sati do punog radnog vremena od osam sati. Pažljivo proučite informacije o radu kako biste o svemu mogli razgovarati sa domaćinima.

Koliko je ovakav aranžman siguran? Provjera sigurnosti kod domaćina zavisi od organizacije i zemlje koju namjeravate da posjetite. Neke regionalne grupe u sklopu WWOOF posjećuju domaćine prije nego što prihvate objavljivanje njihovih oglasa, ali to nije uvijek tako. Takođe, negdje možete pročitati iskustva putnika s nekim od domaćina, što je slučaj s Growfoodom.

Savjet iskusnog "putujućeg poljoprivrednika" jeste da odmah pitate domaćina šta od vas očekuje, prije nego što ga uopšte uzmete u obzir, jer tako ćete smanjiti vjerovatnoću da vas neko iskorištava, a znaćete i šta bi trebalo da ponesete od stvari.

Bonus video: