Proljeće u januaru: Medvjedi ustali iz zimskog sna, rastinje počelo da pupi

Proljeće u januaru, kada mu vrijeme nije, prenulo je iz zimske letargije i rastinje, recimo mahovinu
88 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 08.01.2014. 11:41h

Neoubičajeno toplo, skoro prolećno vrijeme u januaru probudilo je u Slovačkoj i Poljskoj medvjede iz zimskog sna, u Česskoj pčele ili krpelje, a prevarilo je i neko rastinje da počne da pupi.

U Visokim Tatrama i sa poljske i sa slovačke strane turiste upozoravaju na oprez zbog toga što je proljećno vrijeme probudilo medvjede i istjeralo neke od njih iz brloga i sada tumaraju i traže hranu.

Proteklog vikenda medved je napao jednog slovačkog šumara kraj mjesta Pribilina u Tatrama, ugrizao ga za nogu, pa je 26-godišnji Slovak završio u bolnici.

"Kada se medvjedi probude iz zimskog sna većinom ostaju blizu svojih brloga. Medvjedice sa mladima iz brloga ne izlaze. Drugo je ako je u blizini hrana, većinom ona kojom šumari prihranjuju zimi drugu divljač", kazao je Erik Balaž iz slovačkog udruženja za zaštitu šuma VLK.

On je upozorio da medvedi, iako su nervozni kada se prenu iz zimske hibernacije, ne napadaju čovjeka prvi, a ako i dođe do napada nije im cilj da ubiju, a da medvjed ako ikako ima mogućnost da se povuče to i učini.

"Ako počnete da vičete, pucate ili ga napadne vaš pas, medvjed će se sigurno boriti", kazao je Balaž. Medvjedi u Tatrama i na poljskoj i na slovačkoj strani probudili su se uglavnom u nižim predjelima, često i zato što je voda počela da im prodire u brloge.

"Riječ je prije svega o mlađim medvjedima. U najvišim predjelima gdje je ipak hladnije, ne pretpostavljamo da će se buditi iz zimskog sna", kazao je glavni veterinar Nacionalnog prirodnog parka u Tatrama Jozef Hibler.

U susjednoj Češkoj temperature od preko 13 stepeni iznad nule izmamile su pčele, a i krpelje kojih obično nema od kraja novembra. "Ako se pčele probude nakratko, ništa nije strašno. Ali ako bi toplo vrijeme potrajalo duže, počele bi da troše zalihe i one bi im nedostajale u proljeće", kazao je Martin Straka iz Češkog saveza pčelara.

Proljeće u januaru, kada mu vrijeme nije, prenulo je iz zimske letargije i rastinje, recimo mahovinu, a i neko drveće i žbunje na kojima su se pojavili pupoljci. Toplo vrijeme u srednjoj Evropi zadržaće se, prema prognozama meteorologa, još nekoliko dana, a sredinom januara očekuje se oštri mraz.

Galerija

Bonus video: