BuzFeed: Ovo su najčudniji novogodišnji običaji u svijetu

U Argentini, za ulazak u Novu godinu neophodan je ružičast veš kako bi se privukla nova ljubav. Takođe, Argentinci će tačno u ponoć iskoračiti najprije desnom nogom.
66 pregleda 0 komentar(a)
Nova godina, Foto: Shutterstock
Nova godina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.12.2013. 20:06h

Doček Nove godine u svijetu uz uobičajeno odbrojavanje, čašu šampanjca i poneki poljubac ispod imele, u nekim zemljama prolazi uz neobične rituale od nošenja ružičastog veša do jedenja grožđa ili sočiva i lupanja loncima.

Elektronski mediji danas prenose listu najčudnijih novogodišnjih običaja koju je sastavio sajt BuzFeed.

U Argentini, za ulazak u Novu godinu neophodan je ružičast veš kako bi se privukla nova ljubav. Takođe, Argentinci će tačno u ponoć iskoračiti najpijre desnom nogom.

U Brazilu, u novogodišnjoj noći se nosi bijelo kako bi se otjerali zli duhovi, preskače sedam talasa i potom prinose darovi u vidu cvijeća boginji vode Lemaniji. Ako ih bacite u more a oni vam se vrate, to znači da ih nije prihvatila.

Čileanci jedu sočivo za Novu godinu kako bi imali mnogo para i posla, a cijelu kuću počiste metlom kako bi izbacili negativnu energiju, dok u Kolumbiji šetaju sa praznim koferima kako bi u idućoj godini mnogo putovali.

Škoti pomno paze ko će im prvi ući u kuću pošto otkuca ponoć. Ta osoba najčešće nosi poklone u vidu novčića, hleba, soli, uglja ili viskija jer oni predstavljaju blagostanje, hranu, ukus, toplinu i dobro raspoloženje.

Da bi im godina bila puna blagostanja Španci u ponoć pojedu 12 zrna grožđa, po jedno za svaki otkucaj.

Novozelanđani vole da u Novu godinu uđu lupajući u šerpe i lonce, dok u Rusiji zapisuju želje na papir koji potom spale i taj pepeo sipaju u čašu šampanjca koja mora da se iskapi minut poslije ponoći.

Bonus video: