Papa Franjo najbolje obučeni muškarac po izboru magazina Esquire

Iz magazina priznaju da je papin jednostavni stil odijevanja označio novu eru u katoličkoj crkvi
93 pregleda 3 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Gingerbread News and Features
Papa Franjo, Foto: Gingerbread News and Features
Ažurirano: 31.12.2013. 15:33h

Papa Franjo ima čitav niz titula, a sada se može pohvaliti i titulom modne ikone. Američki magazine Esquire imenovao ga je najbolje odjevenim muškarcem u 2013. godini.

Iz magazina priznaju da je odluka prilično nekonvencionalna, ali da je papin jednostavni stil odijevanja označio novu eru u katoličkoj crkvi.

“Sjećam se kada je papa Ivan Pavao II sahranjen u onim jarko crvenim cipelama. Kada je aktuelni papa izabran i kada je odbio da nosi crvene cipele, pomislio sam kako to jasno odražava i njegov pristup ulozi pape”, rekao je Mark-Evan Blackman, profesor dizajna muške odjeće.

Papu Franja slave zbog njegove skromnosti, a u avgustu je pozirao i za “papski selfie” sa grupom tinejdžera. Nekoliko sedmica kasnije je pozirao sa crvenim klovnovskim nosem i tek vjenčanim parom.

“Papa Franjo razumije kako odjeća izražava karakter muškarca koji je nosi”, kaže Mary Lisa Gavenas, autorka Enciklopedije muške odjeće Fairchild.

Prema godišnjem istraživanju internet Global Language Monitora, 77-godišnji papa bio je osoba o kojoj se najviše razgovaralo u ovoj godini.

Početkom ovog mjeseca, magazin Time je papu proglasio za osobu godine.

Bonus video: