Devetogodišnji Tajler najmlađi osvajač vrha planine Akonkagva

Svake godine vrh ove planine pokuša osvojiti više od 7.000 penjača, koji dobiju dozvolu, a samo njih 30 odsto i uspije u toj namjeri
100 pregleda 0 komentar(a)
Tajler Armstrong, Foto: Abcnews.go.com
Tajler Armstrong, Foto: Abcnews.go.com
Ažurirano: 28.12.2013. 16:21h

Devetogodišnji Amerikanac Tajler Armstrong postao je najmlađa osoba koja se popela na vrh argentinske planine Akonkagva, čiji se vrh nalazi na 6.962 metara iznad nivoa mora, javlja Anadolu Agency (AA).

Mladi Armstrong ovaj uspjeh je postigao za vrijeme Božićnog praznika sa ekspediciom penjača u kojoj je bio i njegov otac Kevin Armstrong i Tibetanac koji je nekoliko puta stao i na vrh Mont Everesta, Lavang Dondup.

Ekipa se juče vratila iz Argentine, a mlada zvijezda Tajler je za AP kazao da mu je na vrhu Akonkagve bilo izuzetno hladno, ali da je nezaboravan prizor oblaka koji ostanu ispod.

Tajlerov otac Kevin je takođe iskusni penjač i humanitarac fondacije Cure Duchenne, a kazao je da nije prisiljavao dječaka na ovaj put, već da je samo slušao njegove želje

Dok je Tajlerova porodica ubjeđivala Argentince da je dječak sposoban za taj podvig, on se predano pripremao, a nakon povratka sa planine je kazao da svako dijete može da dođe na vrh ukoliko predano radi.

Tajlerov otac Kevin je takođe iskusni penjač i humanitarac fondacije Cure Duchenne, a kazao je da nije prisiljavao dječaka na ovaj put, već da je samo slušao njegove želje.

Mladi rekorder Tajler je i prošle godine napravio podvig „osvojivši“ i vrh Kilimandžara u Tanzaniji, koji se nalazi na 5.895 metara iznad površine mora.

Raniji rekord planine Akonkagve držao je desetogodišnjak iz Kolorada Metju Monic, koji je na vrhu ove planine bio 2008. godine.

Bonus video: