Jedna kuća, dva puta: Priča o Đinđiću i Izetbegoviću

Takođe, u Bosanskom Šamcu postoji inicijativa da stadion dobije ime pokojnog Zorana Đinđića, a to je podržao i Bakir Izetbegović, sin Alije Izetbegovića
510 pregleda 0 komentar(a)
Alija Izetbegović, Zoran Đinđić, Foto: Sandzacke.rs
Alija Izetbegović, Zoran Đinđić, Foto: Sandzacke.rs
Ažurirano: 15.12.2013. 07:28h

O djetinjstvu Zorana Đinđića se vrlo malo zna, a jedan od razloga je i taj što je upravo tako želio pokojni premijer. Dugo čuvana tajna je i da je rođen u istoj kući gdje i Alija Izetbegović.

Kuća u kojoj je rođen Alija Izetbegović u Bosanskom Šamcu, nakon selidbe njegove porodice u Sarajevu, ostaje u posjedu Alijinih rođaka iz familije Izetbegović. U toj istoj kući 1952.godine rodio se prvi demokratski premijer SR Jugoslavije Zoran Đinđić.

O djetinjstvu Zorana Đinđića se vrlo malo zna. Odrastao je uz samohranu majku Milu, koja je radila kao kućna pomoćnica na imanju porodice Izetbegović. Iz te kuće se odselio zajedno sa svojom majkom kada ga je usvojio Dragomir, oficir JNA. Od tada su živjeli u ulici gdje se nalazi gradski stadion u Šamcu, piše Telegraf.

Porodica Izetbegović je porijeklom iz Beograda, koji su napustili 1868. godine nakon raspada Otomanskog carstva. Iz Beograda se sele u Bosanski Šamac. Od bega Izeta uzimaju prezime i postaju Izetbegovići.

U ovom bosanskom gradiću begovska porodica Izetbegovića postaje vlasnik velikih posjeda. Godine 1925. u ovoj bogatoj familiji rađa se Alija, koji se sa svojim roditeljima tri godine kasnije seli u Sarajevu.

Takođe, u Bosanskom Šamcu postoji inicijativa da stadion dobije ime pokojnog Zorana Đinđića, a to je podržao i Bakir Izetbegović, sin Alije Izetbegovića.

Iako rođeni u istoj kući, sudbina ih je poslala na različite strane.

Izetbegovići su stigli iz Beograda u Bosnu, dok je Đinđić otišao iz Bosne u Beograd. Alija se kasnije u Sarajevu borio za Bosnu, a Đinđić u Beogradu za Srbiju, piše Telegraf.

Bonus video: