Inteligencija četvorogodišnjeg dječaka u rangu Ajnštajna i Hokinga

Šervin, o kome se i ranije pisalo, nedavno je ušao u društvo Alberta Ajnštajna, Bila Gejtsa i Stivena Hokinga, nakon što je zaključeno da je njegov IQ zapravo 160
19 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2013. 11:50h

Četverogodišnji Šervin Sarabi jedan je od najmlađih članova Mense, a kada su se svjetski mediji prvi put bavili njegovim rezultatima, testovi su pokazali da je njegov koeficijent inteligencije iznosio je 136. Ipak, njegov IQ je znatno veći.

Šervin, o kome se i ranije pisalo, nedavno je ušao u društvo Alberta Ajnštajna, Bila Gejtsa i Stivena Hokinga, nakon što je zaključeno da je njegov IQ zapravo 160, prenosi Index.

Psiholog koji je testirao četverogodišnjaka, dr Piter Kongdon, rekao je da je njegov rezultat najviši na Vekslerovoj skali inteligencije, te da maleni dječak posjeduje "superioran nivo inteligencije".

"Specijalizovao sam se za nadarenu djecu, ali kad sam testirao Šervina, bilo mi je jasno da je riječ o nečem posebnom", rekao je dr Kongdon

S tri godine postao je član Mense i krenuo u školu, a godinu dana kasnije ušao je u društvo u kom se nalaze Ajnštajna, Gejts i Hoking.

"Kad s njim razgovarate, imate osjećaj da pričate sa daleko starijim djetetom. Ovaj nivo inteligencije neobičan je za dijete njegovih godina. Specijalizovao sam se za nadarenu djecu, ali kad sam testirao Šervina, bilo mi je jasno da je riječ o nečem posebnom", rekao je dr Kongdon.

Šervin je u ovoj fazi razvoja dvostruko napredniji od svojih vršnjaka, a do sada je pročitao oko 1.000 knjiga, prenosi Dejli Mejl.

"Veoma je veselo i zdravo dijete i obožava da priča. Propituje sve i trudim se da mu odgovorim na sva pitanja", rekla je njegova majka Amanda Sarabi (37) i dodala: "Mnogo toga zna. Mislim da je to zbog toga što neprestano ispituje".

I dok njegovi vršnjaci vjerovatno još ni ne razmišljaju o polasku u školu, Šervin već uči ono što i njegove daleko starije kolege iz razreda.

Galerija

Bonus video: