Pravda za Majli Sajrus: Ko smo mi da sudimo?

Upravo oni koje „ne interesuje“ raskalašna bahatost diva šoubiznisa čine da se takvo ponašanje visoko kotira
122 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2013. 07:53h

Bivša teen zvijezda koja se uoči svog punoljetstva (po američkim zakonima) pretvorila u generacijski seks-simbol našla se na trećem mjestu izbora čitatelja „Tajma“ za osobu godine, nakon što su je u posljednjim trenucima pretekli egipatski general Al Sisi i turski premijer Tajip Erdogan.

Majli možda jeste Britni Spirs 2.0, ali raskalašna bahatost kojom dominira svijetom šou biznisa navodi nas na zaključak da će, bar još neko vrijeme, ostati na vrhu – jer je samo takvo ponašanje tamo može održati.

Kad su mama Leticija Džin, tata Bili Rej Sajrus i kuma Doli Parton 2005. izašli iz baptističke crkve u Frenklinu, u Tenesiju, držeći za ruke upravo krštenu 13-godišnju djevojčicu Destini Houp Sajrus (od milja zvanu Majli), teško da su je mogli zamisliti kako 8 godina kasnije u spotu, još uvijek maloljetna, oralno zadovoljava malj i naga simulira seks s građevinskom kuglom.

I što sad treba da čini roditelj čija je ćerka gutala „Hanu Montanu“, pa logično, kao s majčinog mlijeka na kravlje, prešla na Majlinu perverznu fazu?

Par dana prije objave spota, njihova djevojčica je na pozornici američkih MTV nagrada izvela tverking (u slobodnom prijevodu – miješanje) u području genitalija kolege Robina Tika, uvrstivši tu riječ u oksfordski rječnik i izazvavši trend najveće interakcije na internetu u godini koja se bliži kraju. Koji mjesec poslije toga, svoju trilogiju skandalizovanja svjetske javnosti okončaće paljenjem džointa i još jednim razodijevanjem na pozornici evropskih MTV nagrada u Amsterdamu.

U međuvremenu, mediji će procijeniti da je Majli samo u 2013. zaradila preko 150 miliona dolara, a vrijednost njene franšize procjenjuje se na više milijardi dolara. Ćerka poznatog kantri pjevača oduvijek je živjela u obilju, ali je zanimljivo proučiti eksponencijalan rast njenog bogatstva i društvenog uticaja – prva sezona tinejdžerske serije 'Hana Montana' donijela joj je 18 miliona, druga 25, a 2011, kada je iz Diznijevog svijeta uskočila u okruženje šuz biznisa 'za velike', okrenula je 120 milona dolara.

Proporcionalno tome, rasla je i medijska podijeljenost oko njenog naglog odrastanja, pa u proteklih par mjeseci nema globalno uglednog medija koji se nije bavio tverking i njegovim uticajem na omladinu. Prenose se studije naručene od roditeljskih udruženja koje pokazuju da 70 % tinejdžera oponaša seksualno zavodljive korake iz spotova, analizira se rasizam u odabiru i gestikulacijama Majlinih tamnoputih pratećih plesačica, a u priču se uključila i Šinejd O'Konor savjetodavnim otvorenim pismom, u kojemu apeluje na Majli da se odupre seksualnom iskorištavanju muzičke industrije. S druge strane, u sukobu su na njenu stranu stale brojne feministtkinje braneći je argumentom da je ona vlasnica svoga tijela, a dio gej svijeta takođe joj je uzvratio podršku koju stalno pruža LGBT zajednici.

Dobar dio ovakvog hajpa već smo vidjeli u slučaju Britni Spirs, još jedne nesuđene Diznijeve zvijezde s juga Amerike, koja je u rekordnom roku prešla put od slatke navijačice preko pop ikone i seks-simbola do hodajućeg duha izjedenog drogama i porodičnim razmiricama, pa onda opet do najbogatije osobe u šou biznisu 2012. Ali za razliku od Britni, kod koje je uvijek tinjao potencijal tragičnog lika, Majli se (barem sad, na vrhuncu moći) čini kao djevojka koja sebe, svoju karijeru i sve koji je vole ili ne vole drži u šaci, baš kao onaj nesretni malj iz spota.

Svojom raspekmeženom lascivnošću nam poručuje – možete me pljuvati koliko god hoćete, smatrati prebrzo odraslom, dijeliti savjete, mene za to nije briga, jer vaše unuke, ćerke ili sestre već tverkuju. Takav je, uostalom, i ton njenog odgovora Šinejd O'Konor, koju je podsjetila na njen bipolarni poremećaj i cijepanje papinih slika, a takav je i njen odgovor ostalim dušebrižnicima koji su problematizovali njenu naglašenu seksualnost: „Odjednom je problem moje tverkovanje, a kuvanje metamfetamina u seriji 'Breaking Bad' nikome ne smeta“.

I što sad treba da čini roditelj čija je ćerka gutala „Hanu Montanu“, pa logično, kao s majčinog mlijeka na kravlje, prešla na Majlinu perverznu fazu? Potražiti alternativu? Kao, Rita Ora, Rijana i ostale 'loše cure' su bolje samo zato što su par godina starije pa svoj seksipil mogu istresati kao punoljetne? A odmjerene Tejlor Svift i Keti Peri će vam pomoći u tome da spasite dijete od maloljetnih perverznjakuša?

Svojom raspekmeženom lascivnošću nam poručuje – možete me pljuvati koliko god hoćete, mene za to nije briga

Kako da ne. Pop-kultura nepovratno je seksualizovana, a primjer Majli, koja je – vlastitom odlukom ili kao marioneta muzičke industrije, svejedno je – iz papuča uskočila u štikle a da nije ni razgazila patike, samo je najekstremniji u ovom trenutku, i upravo zato ne čudi visok plasman kod čitatelja „Tajma“.

Baš kao ni reakcije čitatelja domaćih portala, koji će ispod svakog članka o bilo kojoj estradnoj zvijezdi ostaviti uvredljiv komentar u stilu 'opet pišete o tim kokoškama', očito nesvjestan da je prethodno kliknuo na taj članak i primio informacije koje ga, navodno, uopšte ne zanimaju. Upravo ti što vas 'ne zanimaju', kako navedene brojke lijepo pokazuju, drmaju ljestvicama najbogatijih i najpopularnijih. I zato, ako zbilja želiš jednog dana biti pri vrhu te ljestvice, ponekad, ma kako ljigavo to izgledalo, moraš tverkati. Ili, još gore – liznuti malj.

Galerija

Bonus video: