Njujork: Nova vrsta bubašvabe koja je otporna na zimu

Nova vrsta bubašvabe nazvana "Periplaneta japonica", dobro je dokumentovana u Aziji, ali do sada nije primijećena u SAD
2 komentar(a)
bubašvaba, Foto: Visual Unlimited
bubašvaba, Foto: Visual Unlimited
Ažurirano: 09.12.2013. 10:45h

Nova vrsta bubašvabe, otporna na jaku zimsku hladnoću, koja nikad ranije nije viđena u SAD, pojavila se na Menhetnu, u Njujorku, poslije izgradnje uzdignutog panoramskog parka na mjestu nekadašnje rashodovane željezničke pruge.

Nova vrsta bubašvabe nazvana "Periplaneta japonica", dobro je dokumentovana u Aziji, ali do sada nije primijećena u SAD, rekla su dva entomologa sa Univerziteta Ratgers koji su u stručnom časopisu objavili rad o njima.

"Periplaneta japonica" ima specijalne mochi koje nisu vidjene u lokalnoj populaciji bubašvaba - može da preživi napolju na temperaturi ispod nule.

Novu vrstu bubašvabe prvi put je primijetio u Njujorku 2012. godine čovek koji ih je tamanio duž takozvane "Visoke pruge" ("High line") uzdignutog panoramskog parka na Menhetnu, koji je nova turistička atrakcija.

"Ima potvrde da ova vrsta bubašvabe dobro opstaje na hladnom, te je zamislivo da bi mogla da živi napolju i tokom zime u Njujorku", rekla je entomolog Dzesika Ver koja je s kolegom Dominikom Evandželistom sa Univerzitata Ratgers objavila članak u listu "Journal of Economic Entomology".

Dvoje naučnika kaže da je prerano da se predvidi uticaj nove vrste insekta, ali da vjerovatno nema mnogo razloga za zabrinutost.

"Pošto je ova vrsta vrlo slična vrsti gradske bubašvabe, one će se vjerovatno međusobno boriti za prostor i hranu", rekao je Evandželista.

Naučnici smatraju da je moguće da je insekt donijet u SAD u zemlji za ukrasne biljke koje se uvoze za parkove.

Bonus video: