Pronađeno najhladnije mjesto na Zemlji

Najhladnije mjesto je smješteno na 3.779 metara nadmorske visine na Antarktiku, na planini Dome Fuji
0 komentar(a)
Antarktik, Foto: Spotonlists.com
Antarktik, Foto: Spotonlists.com
Ažurirano: 08.12.2013. 11:09h

Naše zime nam se mogu učiniti kao izuzetno blage i tople nakon otkrića najhladnijeg mjesta na Zemlji.

Naučnici su, kako prenosi Index.hr, otkrili da se temperatura na jednom planinskom lancu na Antarktiku spušta čak ispod -91 stepeni Celzijusa. Pri toj temperaturi se ljudske oči, nos i pluća smrzavaju u samo par minuta. Naime, na temperaturi od -78,5 Celzijevih stepeni, CO2 iz gasovitog stanja postaje suvi led.

Rekordnu hladnoću su otkrili naučnici iz America's National Snow and Ice Data Centra, piše Sunday Times, a pritom su koristili satelite za mjerenje temperature na Antarktiku.

Najhladnije mjesto je smješteno na 3.779 metara nadmorske visine na planini Dome Fuji. Tamo je čak dva stupnja hladnije nego u ruskoj istraživačkoj postaji Vostok gdje je najniža izmjerena temperatura bila -89,2 Celzijevih stupnjeva.

Naučnici tvrde da na Dome Fujiju postoje i još hladnija mjesta jer sateliti mjere prosječnu temperaturu na kilometru kvadratnom i kažu da hladnoća tamo doseže svoj maksimum tokom vedrih i suvih vremenskih perioda, a ne vjetrovitih i snježnih.

Ipak, najhladnije naseljeno mjesto na Zemlji i dalje je rusko selo Oymyakon. Tamo prosječna temperaturu u januaru se spusti i na -50 stepeni po Celzijusu.

Oymyakon je dom petstotinjak ljudi koji sve što im je potrebno nabavljaju iz jedne jedine prodavnice, a uglavnom se svi stanovnici bave lovom i ribolovom u ledu, piše Daily Mail.

Bonus video: