Blam u češkom parlamentu: Kako izbjeći Mendelin pogreb i par poruga Zemanu

Mikrofon govornice je neko, slučajno ili namjerno, zaboravio da isključi, a premijer i ministri su za to vrijeme malo ćaskali
5 komentar(a)
Ažurirano: 07.12.2013. 15:46h

Češki premijer u ostavci Jirži Rusnok i njegovi ministri odbrane i finansija "pobrinuli" su se jutros da zabave cijelu naciju, vjerovatno izazvali i manji diplomatski skandal, jer je mikrofon govornice donjeg doma parlamenta uhvatio premijera kako kuka kako da izbjegne sahranu Nelsona Mendele.

"Ej, stari, sad još umro Mandela. Nadam se da će tamo da putuje predsjednik.

Da blamaža premijera bude još gora, snimak prenosa sjednice emitovao je informativni kanal nacionalne televizije, a video se munjevito širi po medijima i društvenim mrežama, na veselje mnogih Čeha

Stari, ubih se da ne moram da idem tamo", dio je razgovora premijera Rusnoka sa ministrom odbrane Vlastimilom Picekom o češkoj delegaciji za sahranu velikog borca protiv aparthejda, kome poštu odaje cio svijet.

Da blamaža premijera bude još gora, snimak prenosa sjednice emitovao je informativni kanal nacionalne televizije CCT24, a video se munjevito širi po medijima i društvenim mrežama, na veselje mnogih Čeha.

Rusnok se na snimku žali kako je Južnoafrička Republika jako daleko, a ne umiruje ga ni to što mu je ministar Picek obećao da će letjeti vojnim specijalom i da će troškove snosniti Ministarstvo odbrane.

"Strava... Ma, očajnički se nadam da će on da leti tamo... Nadam se da se Miloš (Zeman - predsjednik Češke) naložio da putuje nekud.

Ali, doktori će sigurno da mu kažu da ne putuje", hvata se premijer za slamku spasa da će možda na sahranu Mandele željeti da putuje lično šef države koji je inače zbog povrede koljena otkazao sve inostrane posjete.

"Ma, molim te... A kako ti to zamišljaš, da se on popne stepenicama u avion", pita Picek, na šta reaguje ministar finansija, Jan Fišer, ¸"opaskom" da Zeman ionako ima probleme sa stepenicama.

"Ama, to je budalaština! Još samo fali da izbije neko s****e", kazao je ministar Fišer, aludirajući na padove predsjednika Zemana i teturanje po stepenicama, koje je predsjednička kancelarija pravdala virusom, dok mediji i javnost prije vjeruju da je to posljedica Zemanove strasti prema piću, koju on i ne krije.

Zvaničnici za sada ne komentarišu skandal sa osjetljivim mikrofonom koji je uhvatio i ono što su premijer i ministri mislili da se neće čuti.

Oglasila se samo Češka televizija da upozori da je snimak sjednica potpuno u režiji Poslaničkog doma i da redakcija nema prava da u snimku interveniše.

Galerija

Bonus video: