Šta se dešava tijelu kada smo zaljubljeni

Jedna od najromantičnijih spoznaja sigurno je ova: zaljubljeni parovi toliko osjećaju jedno drugo da im srca počinju kucati istim ritmom
318 pregleda 2 komentar(a)
Zaljubljeni par, Foto: Shutterstock
Zaljubljeni par, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.12.2013. 11:59h

Kada se zaljubimo, počemo da gubimo koncentraciju, često se i blesavo ponašamo, a naučnici sada imaju i objašnjenje zašto smo čudni kada se zaljubimo.

Evo nekoliko razloga:

1. Sigurno znate onu uzrečicu da nas ljubav čima pomalo glupima. Ipak, ne radi se o tome da gubimo pamet već zbog zaljubljenosti nijesmo fokusirani na sve drugo što trenutno radimo u životu. “Kada se zaljubimo teško nam je da se koncentrišemo na druge obaveze jer većinu vremena razmišljamo o osobi koja je ušla u naš život”, objasnio je doktor Henk van Stinbergen sa holandskog univerziteta Lajden za Huffington Post.

2. Ljubav nas čini pozitivnijim i srećnijima. Naučnici su to dokazali snimcima magnetne rezonance koji pokazuju da se tada uključuju djelovi mozga koji na primjer reaguju kada zavisnici uzimaju kokain i super se osjećaju. “Zaljubljenost donosi osjećaj euforije, kao da smo na vrhu na svijeta i ne postoje nepremostive prepreke”, objasnila je profesorka neurologije Lusi Braun sa njujorškog medicinskog univerziteta.

3. Još jedno otkriće je da nas zaljubljenost čini otpornijim na bol. Istraživanje na univerzitetu Stanford pokazalo je da se zbog tog lijepog osjećaja u mozgu uključuju područja koja inače stimulišu i lijekovi protiv bolova. Čak i držanje za ruke sa voljenom osobom može ublažiti bol.

4. Ni veliki mačo frajeri ne mogu izbjeći neke posljedice zaljubljenosti, a jedna od njih je sporije hodanje. Istraživanja pokazuju da muškarci usporavaju korak tako da bi bili uz svoju partnerku i prilagodili joj ritam.

5. Jedna od najromantičnijih spoznaja sigurno je ova: zaljubljeni parovi toliko osjećaju jedno drugo da im srca počinju kucati istim ritmom.

6. Mijenja se i ton glasa kod razgovora. Žene tako nesvjesno povisuju svoj glas kako bi bile ženstvenije i privlačnije partneru.

7. Ljubav nas čini slijepima, to smo već čuli. Evo zašto: kada nas neko potpuno očara to ima veliki intenzitet, čak toliko da nam inače jako atraktivne osobe više tako ne izgledaju.

8. Ljubav nas čini i hrabrijim. Studije su pokazale kako smo na krilima ljubavi spremniji da se uhvati u koštac sa nekim opasnim i rizičnim situacijama te to gledamo kao vrlo romantično ponašanje.

9. Zaljubljenost možemo vidjeti i u čovekovim očima jer je dokazano da imamo “veći pogled” odnosno raširenije zenice kad volimo.

Bonus video: