Kod za lansiranje američkih nuklearki je bio isti 20 godina: Osam nula

Ovaj kod je inače jedino trebalo da bude dostupan predsjedniku SAD, koji je jedini imao ovlašćenje da naredi njegovu upotrebu
7 komentar(a)
Nuklearna eksplozija, Foto: Shutterstock.com
Nuklearna eksplozija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 05.12.2013. 11:36h

Stiven M. Belovin, profesor informatike na univerzitetu Kolumbija, otkrio je nevjerovatan podatak. Naime, kod za lansiranje svih američkih Minitmen nuklearnih projektila je bio 20 godina je isti: 00000000.

Belovin je iznio ovo otkriće nakon što je 2004. pronašao dokument koji je pripadao dr Brusu Bleru, bivšem oficiru koji je vodio računa o silosima u kojima se rakete nalaze.

Kod poznat pod nazivom Permissive Action Links (PALs) — dospjele su u žižu za vrijeme Kiparske krize (1963-64) kada su Grčka i Turska (obije članice NATO) htjele jedna drugu da napadnu nuklearnim oružjem.

Ovaj kod je inače jedino trebalo da bude dostupan predsjedniku SAD, koji je jedini imao ovlašćenje da naredi njegovu upotrebu. Ipak, ova teza o ovakvoj vrsti bezbjednosti ispostavilo se više je nego simbolična.

Dvije decenije, svi američki predsjednici su nosili sa sobom torbe i navodno konstantno mijenjali kodove za lansiranje raketa. Na kraju se ispostavilo da su te torbe bile pune starih novina. Kod dakle sam po sebi uopšte nije bio toliko čuvan.

Bonus video: