Slavni kineski režiser se izvinio naciji jer ima troje djece

U pismu se u isto vrijeme negiraju informacije da Džang ima ljubavnice i ukupno sedmoro djece sa različitim ženama
60 pregleda 4 komentar(a)
Džang Jimou, Foto: Reuters
Džang Jimou, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.12.2013. 11:05h

Slavni kineski filmski režiser Džang Jimou priznao je da su on i njegova žena Čen Ting prekršili kineska pravila o planiranju porodice tako što imaju troje djece, zbog čega se otvorenim pismom izvinio kineskoj javnosti.

U pismu objavljenom na internetu navodi se da "par ima dva sina i ćerku i da je voljan da prihvati istragu i kaznu u skladu sa kineskim zakonima i pravilima". U pismu se u isto vrijeme negiraju informacije da Džang ima ljubavnice i ukupno sedmoro djece sa različitim ženama.

On će pokrenuti pravni postupak protiv onih koji su ga navodno oklevetali. Džang, jedan od najistaknutijih pripadnika pete generacije kineskih filmskih režisera, debitovao je 1987. godine filmom Crvena trska (Red Sorghum) i za svoj filmski rad osvojio je brojne nagrade širom svijeta.

Bio je i glavni režiser ceremonija otvaranja i zatvaranja olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine koja je svojom originalnošću zadivila svijet. Režirao je gostovanje Milanske skale u Zabranjenom gradu. Kineski građani, koji imaju više djece nego što je predviđeno politikom o planiranju porodice, obično bivaju finansijski kažnjeni, a o visini kazne odlučuju lokalne vlasti.

Te kazne se obično svode na uskraćivanje besplatnog školovanja i besplatne zdravstvene zaštite. Zato roditelji koji mogu da plaćaju školovanje i liječenje djece imaju često više od jednog djeteta.

Kineska politika planiranja porodice predstavljena je krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka, ograničavajući parove u gradskim sredinama na jedno dijete, a parove u seoskim sredinama na dva djeteta pod uslovom da prvo dijete bude djevojčica.

Ta politika nedavno je revidirana tako da je sada parovima dozvoljeno da imaju i drugo dijete ako su supružnici jedinac i jedinica.

Odlukom iz novembra ove godine parovima je dopušteno da imaju i drugo dete čak i ako je samo jedan od supružnika jedinac ili jedinica. Tokom maja mediji su prenosili da se Džang ponovo oženio i da ima ukupno sedmoro djece, jedno sa bivšom ženom, troje sa Čen i još troje sa dvije ljubavnice.

To nije izazvalo veliki odjek u javnosti i nije dovelo do istrage lokalne kancelarije za planiranje porodice, sve do 29. novembra, kada je kancelarija u gradu Vuksiju saopštila da je u grad stigao agent koji će se se baviti parom Džang i Čen.

Džangov slučaj izazvao je ogromno negodovanje na internetu zbog toga što slavne ličnosti imaju više djece nego što je dozvoljeno. U listu Pekinške novosti (Beijing News) pravnik Juan Jiven napisao je: " Svaki građanin jednak je pred zakonom i ne treba da bude tretiran drugačije zbog njegovog ili njenog društvenog statusa ili bogatstva".

Bonus video: