U NEBO na 13. JUL

Crnogorska odiseja u svemiru 2014.

Radio amaterski klub “Podgorica” planira da uživo prenosi polijetanje i spuštanje objekta u svemir
22 komentar(a)
Ažurirano: 30.11.2013. 20:37h

Informatičar Darko Popović kazao je da će članovi Radio- amaterskog kluba “Podgorica” pokušati da prvi emituju “živu sliku” iz svemira.

“Nećemo biti prvi koji šalju objekat u svemir, ali možemo biti prvi koji će uživo prenositi penjanje objekta u vasionu. Nemamo informaciju da je još neko u svijetu pokušao tako složen zahvat”, kazao je Popović na konferenciji za novinare istakavši da do digitalnog doba nije ni bilo moguće učiniti ovako nešto.

Tvrdi da će balon nositi kontejner sa elektronskom opremom na visinu od 34 kilometra i da će, ako vrmenski uslovi dozvole, simbolično pustiti 13. jula na Dan državnosti.

Let će, po njihovim procjenama, trajati dva sata do vasione, a odakle će se spustiti na zelju za 20 do 25 minuta.

Najmlađi radio-amater i student elektrotehnike Alija Dervić kazao je da će kontejner uzlećeti iz centra Crne Gore (okolina Danilovgrada), a očekuju da će pasti u okolini Podgorice.

“Zavisno od jačine atmosferskih struja, objekat će pasti u krugu od 20 do 80 kilometara od mjesta uzlijetanje”, objasnio je Dervić.

On tvrdi da je za sada jedini student koji radi na ovom projektu, ali da očekuju da će se u drugoj fazi projekta pridružiti još studenata tehničkih nauka.

Pozvali su sve zainteresovane elektroničare, mašince, programere, meteorologe, stručnjake za vazduhoplovstvo, grafičare i sve koji bi imali nove i izvodljive ideje da se prijave do 15. decembra.

“Planirano je da na kontejneru bude jedna mala kamera koja će snimati Crnu Goru i planetu iz vasione, ali možda neko dođe sa idejom kako da se na kontejner prikači i više kamera”, kazao je jedan od najstarijih članova radio-kluba Đuro Vučinić.

Balon koji će nositi kontejner sa elektronskom opremom biće napunjen helijumom, a nakon prevladavanja unutrašnjeg pritiska doći će do njegovog pucanja. Oprema će potom biti u slobodnom padu do otprilike deset hiljada metara, kada će se aktivirati padobran.

Kontejner će iz svemira pustiti kratku radio poruku koja će najvjerovatnije pored pozdrava svima koji je čuju na svojim radio prijemnicima, najaviti i svjetsko prvenstvo u brzoj Morzeovoj telegrafiji u Baru.

Vučinić je istakao da se nada da će pored prvog repetitora u regionu na Lovćenu, prvog mobilnog telefona, prvog računara i mnogih drugih projekata, ovaj poduhvat biti još jedan uspjeh koji će proslaviti Radio-amaterski klub “Podgorica”.

Galerija