Ukrajinci oslikavaju stare brodove i jedrilice u marini Sveti Nikola

“Vidite tu jedrilicu, ona je do skora bila oronuli brod, a sada ovi ukrajinski umjetnici je oslikavanjem na neki način potpuno vraćaju u život"
0 komentar(a)
Roman Filov, Andrej Kostjenko, Pop art, Foto: Radomir Petrić
Roman Filov, Andrej Kostjenko, Pop art, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 30.11.2013. 20:47h

U hangarima kompanije OMC u Polju u toku je nesvakidašnje nautičko „šminkanje“: Ukrajinci Roman Filov i Andrej Kostjenko od jedrilica i glisera prave ploveća djela pop-arta, oslikavanjem njihovih oplata.

U prethodnih nekoliko dana, jedan gliser „Sirej“ tako je po svojim bokovima već dobio talase koji samo što ne zapljusnu posmatrača, a sada metalna jedrilica duga deset metara kao svojevrsni veliki tatu, dobija morsko čudovište, naslikano maltene u 3D tehnici.

“Vidite tu jedrilicu, ona je do skora bila oronuli brod, a sada, nakon što su je majstori OMC-a u nautičkom smislu reparirali, ovi ukrajinski umjetnici je oslikavanjem na neki način potpuno vraćaju u život. Mi ovako uljepšavamo brodove za prodaju, koji su smješteni u marini „Sveti Nikola“ u Luci Bar, a u svakom slučaju, imaćemo u Baru pravu plutajuću galeriju”, kaže Mišo Ostojić, vlasnik OMC.

Andrej, koji je u ukrajinskom kreativnom timu crtač, nije prekidao svoj rad za vrijeme posjete novinara „Vijesti“, žurio se da uobliči konture morskog zmaja. Roman, koji je u timu kolorista, kazao je da za oslikavanje jednog broda dužine do deset metara u prosjeku treba izdvojiti pet-šest radnih dana. Njih dvojica su u Crnoj Gori oko dva mjeseca i ovo im je prvi nautički angažman.

“Ovo su prvi brodovi koje oslikavamo, za 13 godina koliko se bavimo ovim poslom u Ukrajini. Gliser smo završili za pet dana, ubrzo ćemo i jedrilicu. Mi smo do sada u Ukrajini ovom tehnikom ukrasili stotine automobila - od „Hamera“ do „Bentlija“- motocikala i enterijera kuća i lokala”, kazao je, između ostalog, za „Vijesti“ Filov.

Bonus video: