Kineski milioner ostvaruje san iz djetinjstva i gradi dvorce

"Nemam hobije, osim sađenja drveća i građenja dvoraca", kaže Liju za AFP, stojeći na vrhu svog najvećeg dvorca, od njih ukupno šest koliko ih je dosad izgradio
6 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2013. 13:10h

Da ste milijarder, što biste uradili sa svim tim novcem? Za Kineza Liju Čongua, koji se obogatio na kolačima i pecivima, odgovor su nekretnine - ali njihova srednjovjekovna varijanta.

Naime, kako kineska srednja klasa postaje sve stabilnija, a kineski bogataši postaju sve bogatiji, ulaganje u nekretnine je u zemlji postao uobičajen izbor investiranja. Ali, 59-godišnji Liju ne želi da kupuje gotove nekretnine, već ih gradi - ali u obliku ekstravagantnih dvoraca iz srednjovjekovnog doba.

"Nemam hobije, osim sađenja drveća i građenja dvoraca", kaže Liju za AFP, stojeći na vrhu svog najvećeg dvorca, od njih ukupno šest koliko ih je dosad izgradio.

"Kad sam bio dijete slušao sam priče o dvorcima i princezama", priča Liju dodajući da je u djetinjstvu često bio 'praznog stomaka'

"Kad sam bio dijete slušao sam priče o dvorcima i princezama", priča Liju dodajući da je u djetinjstvu često bio 'praznog stomaka'. Kad je počeo da zarađuje milione, odlučio je da ostvari svoje snove. "Želio sam da dvorce iz snova pretvorim u nešto stvarno", objašnjava.

Iako je Liju jedan od nekoliko kineskih milionera koji su svoje bogatstvo uložili u ekscentrične projekte, njegovi su mu poduhvati donijeli prijetnje smrću i doveli ga u sukob sa lokalnim vlastima u Chongqingu. Prije dvije godine vlasti su mu srušile zid dvorca visok 16 metara.

"Kina treba dvorce, jer treba više pluralističku kulturu. Grad treba ljude koji imaju snove, da pomognu društvu da se razvije", brani svoje ideje Liju.

S obzirom na urbanizaciju i građevinski bum u Kini, koji je neviđen u ljudskoj istoriji (populacija u gradovima godišnje raste prosječno za 20 miliona ljudi), i arhitektura je jednolična i uniformna, pa ne čudi što Kinezi žele da vide nešto drugačije.

"Mislim da su dvorci jako romantični", kaže žena koja je došla da se fotografiše u vjenčanici ispred Lijuov dvorca.

A uprkos problemima sa lokalnim vlastima, Liju ne odustaje od svog sna.

"Ostvario sam pola svog sna - idući dio je gradnja boljih i većih dvoraca, onih koji će baš zadiviti ljude", kaže Liju za AFP.

Bonus video: