Izraz za fotografiju onih koji slikaju sebe - riječ godine po Oksfordu

Upotreba ove riječi tokom prethodnih 12 meseci porasla je za čak 17.000%, prenosi Guardijan
119 pregleda 3 komentar(a)
selfi, Foto: Beta/AP Photo/Silvia Izquierdo
selfi, Foto: Beta/AP Photo/Silvia Izquierdo
Ažurirano: 19.11.2013. 10:07h

"Selfi" (eng: selfie), riječ za neobičnu i sve učestaliju vrstu fotografija – autoportreta koje su preplavile društvene mreže, proglašena je 19. novembra za riječ godine od uredništva čuvenog engleskog Oksford rječnika.

Selfi je fotografija na kojoj je neko uslikao sebe i najčešće je snimljena telefonom ili računarskom kamerom, a potom postavljena na neku od društvenih mreža, navodi se u Oksfordovom objašnjenju.

Upotreba ove riječi tokom prethodnih 12 meseci porasla je za čak 17.000%, prenosi Guardijan.

"Uz pomoć Oksfordovog programa za pretragu, koji obuhvata više od 150 miliona riječi objavljenih svakog mjeseca na engleskom jeziku, lako smo uvidjeli sve učestaliju pojavu ove reči u 2013. godine. To nam je znatno pomoglo prilikom konačnog izbora za riječ godine", izjavila je Džudi Persal, urednica izdanja Oksfordovih rječnika.

Pretpostavlja se da je ova riječ prvi put upotrijebljena 2002. godine na jednom internetu forumu u Australiji. Persal navodi kako se haštag #selfie pojavio prvu put na sajtu Flickr 2004. godine, ali je u širu upotrebu ušao tek 2012. godine.

Vremenom se od ove riječi razvilo još nekoliko kovanica na englskom jeziku, kao što su: "helfie" (fotografije sopstvene kose), "welfie" (fotografije na kojima se vidi autor/ka dok vežba), "drelfie" (fotografija alkoholisanog autora), "bookshelfie" (fotografija na kojoj se vidi i knjiga koju autor/ka čita)...

Bonus video: