Očekuje nas nebeski vatromet kakav se rijetko viđa

Ison je kreće brzinom od 377 kilometara u sekundi, a Suncu će biti najbliža u četvrtak, 28. novembra
0 komentar(a)
Kometa Ison, Foto: Www.tvqc.com
Kometa Ison, Foto: Www.tvqc.com
Ažurirano: 18.11.2013. 20:37h

Vatromet na nebu koji se viđa jednom u život počeo je nakon što su astronomi potvrdili da je kometa Ison, nazvana „kometom vijeka“, ušla u Zemljinu atmosferu.

Kometa je dramatično dobila na svom sjaju sa izbacivanjem gasova posljednjih dana dok se približava Suncu, piše londonski Times, i ukoliko preživi, mogli bismo da posvjedočimo najvećem nebeskom vatrometu u posljednjih 300 godina.

Kometa se sada može vidjeti golim okom i očekuje se da će narednih nedjelja dobijati na sjaju, sve dok ne bude sjajnija od Mjeseca.

Ison je kreće brzinom od 377 kilometara u sekundi, a Suncu će biti najbliža 28. novembra.

Ukoliko su predviđanja naučnika tačna, ovaj galaktički šou nadmašiće onaj koji je 1680. godine priredila Velika kometa koja je bila toliko svijetla da je mogla da se vidi i tokom dana, što je mnoge navelo da pomisle da je u pitanju "božja kazna".

„Naučnici sada imaju priliku da posmatraju jedinstvenu kometu koja putuje iz 4.5 milijardi godina duboke hladnoće ka našoj solarnoj peći uz pomoć velikog broja naprednih teleskopa. Bez obzira na to šta će se sa kometom desiti, sada kada je unutar naše orbite, svaki scenario je naučno uzbudljiv“, izjavio je astronom Metju Najt.

Ukoliko kometa preživi svoj susret sa Suncem, njen sjaj će svoj maksimum dostići početkom decembra.

Bonus video: