Šta su svjetski lideri radili u svojim dvadesetim

Ruski predsjednik i iskusni obavještajac se tim poslom bavio i prije nego što je završio pravni fakultet u Lenjingradu
76 pregleda 24 komentar(a)
Ažurirano: 14.11.2013. 11:30h

Aktuelni svjetski lideri su imali zanimljive životne puteve i priče, i prije nego što su došli na vlasti.

PolicyMic donosi priču o tome šta je devet lidera radilo u svojim dvadesetim godinama.

Barak Obama

Američki predsjednik Baraka Obama se preselio u Čikago 1983. nakon što je diplomirao na Kolumbiji. Ali, prije nego što je upisao pravo na Harvardu 1988. on je ispitivao svoju duhovnost, bio aktivan član jedne od hrišćanskih crkvi i putovao čak do Kenije da bi obišao rođake.

PolicyMic piše je da je Obama tokom svojih tinejdžerskih godina koristio alkohol, marihuanu, pa čak i kokain, jer nije mogao da se nosi sa nekim pitanjima koja su ga izluđivala.

Vladimir Putin

Ruski predsjednik i iskusni obavještajac se tim poslom bavio i prije nego što je završio pravni fakultet u Lenjingradu (Sankt Petersburg).

Radio je u sekretarijatu, bio kontraobavještajac, a potom obučavao agente. Strani agenti su ga primijetili kad je radio u kontraobavještajnoj dizviji.

Nakon završetka fakulteta decenijama je radio u obavještajnoj službi, a zanimljivo je da se malo zna o Putinovim ranim danima.

Angela Merkel

Njemačka kancelarka je sa 20 godina upoznala kolegu sa fakulteta za fiziku u Lajpcigu. Samo tri godine kasnije su se vjenčali, a tokom fakulteta je radila kao šankerica.

Merkel se razvela 1982. godine, nakon pet godina braka, a ponovo se udala 1988. za Joakima Sauera sa kojim je i dalje u braku.

Bašar al-Asad

Sirisjki predsjednik je rane dvadesete proveo studirajući medicinu u Damasku, a diplomirao je 1988. Imao je svoju oftamološku ordinaciju u vojnoj bolnici na rubu Damaska, i nije planirao da se bavi politikom.

Kada je njegov brat Basel, koji je trebalo da naslijedi njihovog oca, poginuo u saobraćajnoj nesreći, Bašar je morao da počne da se bavi politikom.

Asad je jedno vrijeme živio u Londonu, i nije namjeravao da se vrati u Siriju.

Benjamin Netanjahu

Izraelski premijer je i prije nego što je napunio 20 godina, pristupio vojsci svoje zemlje. Bio je učesnik nekoliko značajnih specijalnih operacija, naročito 1972. kada su od otmičara oslobodili putnički avion.

Svoje rane dvadesete je proveo u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je studirao arhitekturu i biznis na čuvenom MIT-u.

Dejvid Kameron

Prvi čovjek vlade Britanije je nakon diplomiranja na Oksfordu, radio u istraživačkom odjeljenju Konzervativne partije. Iako su ga smatrali vrijednim i talentovanim, bio ga je glas da je dio Bulingdon grupe, koja je na Oksfordu bila dio grupe poznata po nedoličnom ponašanju.

Kameron je uvijek odbijao da priča o svom članstvu u toj grupi, koja je nerijetko bila vandalski nastrojena.

Kim Džong-un

Vrhovni vladar Sjeverne Koreje ima misterioznu prošlost, jer postoje sumnje o tačnosti datuma njegovog rođenja, a navedeno da je rođen 1982. godine.

Već u svojim ranim dvadesetim je sa svojim ocem išao u vojne inspekcije, a završio je Kim Il-sung vojni univerzitet. Brzo je postao general sa četiri zvjezdice.

Poznato je da je bio veliki fan Čikago Bulsa, i da je obožavao Denisa Rodmana koji ga je i posjetio prošle godine.

Hasan Rohani

Iranski predsjednik je, kao i mnogi sa ovog spiska, pravnik po struci, a studije je sam finansirao. Putovao je po cijelom Iranu, državši govore protiv šaha, i podržavao ajatolaha Homeinija. Zbog toga je morao da napusti zemlju i pridruži se Homeiniu u Parizu.

Hapšen je nekoliko puta u kasnim dvadesetim, a nakon Teherana je studirao i u Škotskoj. Priča persijski, engleski i arapski, a služi se francuskim, njemačkim i ruskim jezikom.

Ksi Đinping

Generalni sekretar Komunističke partije je sin jednog od njenih osnivača. Svoje rane dvadesete je proveo u jednom udaljenom selu, kao i mnogi mladi intelektualci u to vrijeme. Učio se vrlinama seljana, i jedno vrijeme živio u pećini, jer je njegov otac došao u sukob sa Mao Cedungom. Sve do 22. godine je radio kao farmer.

Kasnije je studirao u Pekingu i izučavao marksizam.

Galerija

Bonus video: