Prodaje se vila u kojoj je živio autor "Pinokija"

Vila od 3.000 kvadratnih metara ima baštu na tri hektara uključujući i travnjak poznat kao "Polje čuda"
392 pregleda 0 komentar(a)
Pinokio, Foto: Shutterstock
Pinokio, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.11.2013. 13:15h

Vila u blizini Firence koja je inspirisala autora Pinokija Karla Kolodija prodaje se za 10,5 miliona eura, prenosi AFP.

Vila od 3.000 kvadratnih metara ima baštu na tri hektara uključujući i travnjak poznat kao "Polje čuda" gdje je u 19. vijeku jedan baštovan pronašao zakopano blago - a ta priča je uključena u "Avanture Pinokija".

Pisac "Pinokija" Karlo Kolodi živio je u vili u Sesto Fjorentinu gdje je njegov brat radio u lokalnoj fabrici porcelana i u priču o Pinokiju ubacio je i nekoliko drugih lokalnih mjesta.

"Nalazimo se u srcu Kolodi ture, u centru mjesta gdje je Pinokio začet" rekao je AFP-u Đuzepe Garbarino, lokalni istoričar koji pomaže vlasnicima Vile di Kolonata, porodici Đerini, da prodaju imanje.

"Bilo bi lijepo ako bi novi vlasnik bio obožavalac Pinokija", kaže Garbarino koji sam piše knjigu o Pinokiju i njegovim "lokalnim" vezama.

Istoričar kaže da trenutno samo školska djeca i nekolicina žestokih fanova Pinokija dolaze u posjetu ali je dodao da se nada da će novi vlasnik moći da poveća interesovanje.

"Pinokio" je izlazio u nastavcima u dječjim novinama od 1881. do 1883. godine i priča je o stolaru Đepetu koji je napravio drvenog lutka. Dječakov nos raste svaki put kada slaže a njegov jedini san je da postane dječak.

Vila nudi još jednu "poslasticu" za ljubitelje Pinokija - malu, ruševnu kuću na obodu imanja za koju lokalni živalj tvrdi da je pripadala vili koja je pomagala Pinokiju.

Bonus video: