Pakistanci zvaničnici zabranili knjigu Malale Jusafzai

"Sve o Malali je sada jasno", rekao je Javedani i dodao: "Za mene, ona predstavlja Zapad, a ne nas"
0 komentar(a)
Malala Jusafzai, Foto: Beta/AP
Malala Jusafzai, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.11.2013. 16:55h

Pakistanski zvaničnici koji odlučuju o obrazovanju donijeli su odluku da u tamošnjim privatnim školama zabrane knjigu Malale Jusafzai, aktivistkinje koja promovišea obrazovanje djevojčica i žena.

Razlog zabrane je, kako su obrazložili, jer knjiga ne pokazuje dovoljno poštovanja za islam, te su je nazvali "oruđem Zapada".

Malala je privukla pažnju široke javnosti u svijetu nakon što je prošle godine ranjena u napadu talibana u sjevernozapadnom Pakistanu, a zbog njenih kritika na njihovo tumačenje islama u odnosu prema obrazovanju žena i djevojčica.

U oktobru ove godine, Malala je objavila knjigu "Ja sam Malala" koju je napisala zajedno sa britanskom novinarkom Kristin Lamb.

Dok Malala ima status heroine u velikom dijelu svijeta, u Pakistanu se razvijaju teorije zavjere prema kojima je njeno ranjavanje iscenirano na Zapadu kako bi bila kreirana heroina.

Adib Javedani, predsjednik Udruženja menadžera pakistanskih privatnih škola, rekao je da je Malalina knjiga zabranjena u bibliotekama u oko 40.000 škola i da je upućen poziv vladi da je potpuno zabrani iz školskog programa.

"Sve o Malali je sada jasno", rekao je Javedani i dodao: "Za mene, ona predstavlja Zapad, a ne nas."

Isti stav zastupa i Kašif Mirza, predsjedavajući Svepakistanskom federacijom privatnih škola.

"Ovom knjigom Malala je postala oruđe u rukama zapadnih sila", rekao je dodajući da knjiga ne pokazuje poštovanje prema islamu jer spominje ime poslanika Muhameda, a da ne koristi uz ime skraćenicu AS (alejhi selam - neka je mir nad njim), što je običaj u mnogim zemljama gdje žive muslimani.

Takođe tvrdi da knjiga prikazuje Salmana Ruždija u pozitivnom svjetlu iako je on naljutio muslimane širom svijeta svojim knjigom "Satanski stihovi", kao i ahmadije, pripadnike manjinske sekte koja je zabranjena u Pakistanu.

U knjizi, Malala spominje Ruždija, rekavši da je njen otac čitao njegovu knjigu kao uvredljivu za islam, ali da jako vjeruje u slobodu govora.

"Prvo pročitajmo knjigu, pa onda možemo odgovoriti sa našom vlastitom", citirala je svog oca Malala.

U knjizi se takođe spominje da se među 180 miliona Pakistanaca nalazi i dva miliona ahmedija "koji kažu da su muslimani, iako naša vlada kaže da nisu".

"Nažalost, ove manjinske grupe su često meta napada", navodi se u knjizi u dijelu koji spominje i odnos prema hrišćanima, kojih je oko dva miliona.

Teorije zavjere vezane za Malalu reflektuju stepen uticaja koji imaju desničarski orjentisani islamisti koji podržavaju talibane u Pakistanu.

U toj zemlji manje od polovine djece završi osnovno obrazovanje. Milioni djece pohađaju privatne škole zbog izuzetno loše situacije u javnim školama.

Bonus video: