Prag: Vagon za usamljena srca ostao usamljen

U flert vagonima sjedjeli usamljeni ljudi, zadubljeni u čitanje knjige, ili sa mobilinim telefonom u ruci
93 pregleda 4 komentar(a)
Prag, Metro, Voz, Dvoje,  Ljubav, Foto: Euronews.com
Prag, Metro, Voz, Dvoje, Ljubav, Foto: Euronews.com
Ažurirano: 10.11.2013. 09:48h

Vagoni za usamljena srca i druženje, koje je na jednoj liniji metroa ponudio Prag, prošli su sasvim nezapaženo, a na prvoj vožnji u njima su se družili i tražili sagovornika samo brojni novinari.

Putnici su gledali svoja posla, a samo mali plakat na ulazu na stanice metroa na najmanje prometnoj liniji A obavještavao je putnike da je „Voz ljubavi“, to jest srednji vagon kompozicije svake subote namijenjen ljudima koji traže poznanstvo, flert ili samo toplu ljudsku riječ.

„Sledeća stanica Zajednička. Tražiš ljubav svog života/prijatelja za razgovor/ drugare za izlet/suigrače/ili sustanara?“, poruka je na plakatu Gradskog saobraćajnog preduzeća kojom se pozivaju stanovnici i turisti da uđu u treći vagon kompozicije.

Izigravanje provodadžije, međutim, tom preduzeću, po svemu sudeći, nije pošlo za rukom, pošto su u flert vagonima sjedjeli usamljeni ljudi, zadubljeni u čitanje knjige, ili sa mobilinim telefonom u ruci, slušalicama na ušima, kao i oni koji su zajedno krenuli nekuda.

Stranci pojma nisu imali o čemu se radi a ni revizor gradskog saobraćajnog nije znao koji vagon služi za upoznavanje i ćaskanje pa je i on u njemu tražio karte na pregled ćutke, pokazujući svoju legitimaciju.

Za priču su bili spremni novinari u lovu na reportažu.

„Sada kao treba da 'muvam' nekog u ovom vagonu?“, začuđeno je odgovorila reporterima jedna mlada Pražanka.

„Bilo bi mi drago da me tu puste da sjednem“, rekla je jedna penzionerka.

Zanimljivu ideju koju su u anketama od maja hvalili stanovnici češke prestonice, a odjeknula je i u svjetskim medijima sahranila je na prvom koraku štednja, pošto Vagoni za usamljena srca uopšte nisu bili obilježeni.

„Vidljivo označavanje bi bilo suviše skupo“, potvrdio je odbornik zadužen za saobraćaj Jirži Paržizek.

Za sada ipak ne postoji opasnost da praški metro, koji godišnje prevozi 600 miliona putnika, postane najveća provodadžijska agencija u Češkoj, kako su kritičari projekta strahovali.

Bonus video: