JAJA I PIDŽAME

Navike genijalnih umova: Ko nije nosio čarape, a ko je stavljao opuške u džep

Pisac Mason Kuri u svojoj knjizi "Dnevni rituali" pobrojao neke muzičare, umjetnike i naučnike čije su ih bizarne rutine proslavile
4 komentar(a)
Albert Ajnštajn, Foto: Answers.com
Albert Ajnštajn, Foto: Answers.com
Ažurirano: 10.11.2013. 12:50h

Uz velik broj poznatih ličnosti iz istorije vežu se razni mitovi za koje niko nije siguran da li su zaista istiniti.

Pisac Mason Kuri u svojoj knjizi "Dnevni rituali" pobrojao neke muzičare, umjetnike i naučnike čije su ih bizarne rutine proslavile podjednako kao i njihova dostignuća, piše list Mirror

1. Američki kompozitor Džordž Geršvin bio je radoholičar, a svoja djela je stvarao sjedeći za klavirom u pidžami i bade mantilu. Njegov brat Ira tvrdi da Džordž nikada nije bio opušten i da je uvijek morao nešto da radi.

2. Jedan od najvećih genijalaca ikad, Albert Ajnštajn, živio je povučeno. Uvijek je imao dugu kosu jer nije volio da posjećuje berberina, a čarape je smatrao nepotrebnim pa ih nikad nije nosio.

3. Pjesnikinja Edit Sitvel dan je započinjala ležanjem u mrtvačkom sanduku jer ju je to navodno inspirisalo da piše svoje pomalo morbidne stihove. Obožavala je da spava i izjavila je da bi svaka žena jedan dan nedjeljno trebalo da provede u krevetu.

4. Čarlsu Dikensu je uhodana dnevna rutina pomogla da napiše 15 velikih romana. Radni sto mu je uvek bio detaljno aranžiran: na njemu se uvijek nalazila mala vaza sa svježim cvijećem, veliki nož za otvaranje pisma, broš u obliku pozlaćenog lista na kojem sjedi zec i dvije bronzane figurice žaba koje vitlaju mačevima u dvoboju.

5. Jedna od najpopularnijih spisateljica kriminalističkih romana, Agata Kristi, uopšte nije imala pisaći sto već je svoja djela stvarala gdje god je stigla.

- Mramorni stočić u spavaćoj sobi bio je dobro mjesto za pisanje, kao i kuhinjski sto između obroka - izjavila je Kristi.

6. Autor "Doručka kod Tifanija", Truman Kapote, pisao je u krevetu uz kafu i cigarete. Ali samo su tri opuška istovremeno mogla da budu u pepeljari, a ostale je odlagao u svoj džep. Kompulsivno je razne brojeve zbrajao u glavi i nije okretao telefonski broj ili hotelsku sobu ukoliko je te brojeve smatrao nesrećnim.

7. Spisateljica Džejn Ostin nije voljela da je iko osim uže porodice vidi dok piše. Voljela je da vrata njene sobe škripe kako bi čula ukoliko neko ulazi, a pisala je na malim komadićima papira da bi mogla brzo da ih sakrije od tuđih očiju.

8. Izumitelj telefona, Aleksander Graham Bel, spavao je samo tri sata dnevno i tvrdio kako ponekad ima toliko ideja u glavi da ga apsolutno ništa ne može trgnuti iz razmišljanja.

9. Pjesnik W.H. Auden odbijao je da radi uveče.

- Samo svjetski Hitleri rade noću, nijedan pošten umjetnik - rekao je. Takođe, svoju mentalnu energiju dobijao je iz amfetamina.

10. Otac američke književnosti Mark Tven imao je velikih problema sa nesanicom, a kad bi uspio da zaspi to bi obično bilo na podu u kupatilu.

11. F. Skot Ficdžerald, autor "Velikog Getsbija", obožavao je alkoholna pića. Problem je što je živeo u doba prohibicije, pa mu je najdraže piće bio džin jer je djelovao brzo i teško je moglo da se otkrije da je pijan. Ta ljubav prema alkoholu odvela ga je prerano u grob, već u 45. godini života.

12. Pisac Viktor Igo jeo je svako jutro po dva sirova jaja i kupao se u ledenoj vodi. Takođe, svakodnevno je posjećivao brijača.