Amerikanci od sada na internetu tokom cijelog leta

Elektronski uređaji više se ne moraju isključivati u avionima u SAD
2 komentar(a)
Internet tokom leta, Foto: Ausbt.com.au
Internet tokom leta, Foto: Ausbt.com.au
Ažurirano: 03.11.2013. 10:08h

Predstavnici Američke federalne administracije za vazduhoplovstvo (FAA), izdali su u četvrtak saopštenje u kojem se navodi da će putnicima od sada biti dozvoljeno da koriste prenosive elektronske uređaje tokom uzlijetanja i slijetanja, ali samo u avionima koji zadovoljavaju određene kriterijume, odnosno da imaju zaštitu sistema od eventualnih elektronskih ometanja.

Na primjer, smartfoni u avionu moraju biti podešeni na mod za let. Govorni pozivi i dalje ostaju zabranjeni. Mobilne veze zabranjuje Federalna komisija za komunikacije i praktično sve avio-kompanije zabranjuju putnicima telefonske pozive preko interneta, na primjer preko aplikacija skajp ili vajber. Međutim, ako je na letu dostupna bežična veza, putnici mogu da koriste tu vrstu konekcije i pristup internetu.

Praktično, sve najčešće korištene elektronske sprave sada mogu bez problema da se upotrebljavaju u avionu.

Preporuka FAA prevoznicima je da dozvole putnicima upotrebu smartfona, tableta i elektronskih knjiga tokom svih faza leta. Tokom uzlijetanja i slijetanja, FAA preporučuje putnicima da veće uređaje, poput laptopova, odlože, a sve ostale podese na mod za let.

Zvaničnik FAA, Majkl Huerta objasnio je da je ova odluka donijeta na osnovu izvještaja specijalno formiranog komiteta, koji je zaključio da je korišćenje pojedinih uređaja tokom leta bezopasno – sa nekim izuzecima. U izvještaju se navodi da većina sistema u komercijalnim avionima ima kapacitet da toleriše radio talase koje emituju ovi uređaji, međutim u slučajevima smanjene vidljivosti u oko jedan odsto svih letova, ti talasi bi izazvali probleme sa sistemima za slijetanje.

Drugim riječima, biće dozvoljeno čitanje već daunlodovanih tekstova, kao, na primjer, elektronskih knjiga, zatim provjera kalendara i igranje video igara, osim u slučajevima manje vidljivosti, kada će putnici biti zamoljeni da isključe elektronske uređaje. Članovi komiteta koji je sastavio izvještaj su predstavnici avio-kompanija, avionsko osoblje i proizvođači aviona, ali i neke grupe građana i proizvođači iz telekomunikacione industrije.

Ova regulativa neće odmah stupiti na snagu, ali kako FAA navodi to bi trebalo da se dogodi što je prije moguće. Putnici i dalje neće moći da obavljaju telefonske razgovore sa svojih mobilnih tokom leta. Huerta navodi da je to u nadležnosti Federalne komunikacione komisije, te da se FAA nije bi bavila tim pitanjem. Svaka avio-kompanija će odlučivati nezavisno o tome kako i kada će dozvoliti putnicima da koriste elektronske uređaje na svim visinama.

Bonus video: