BBC: Dejvid Bouvi najbolje obučen Britanac svih vremena

Na popisu su radili vrhunski modni stručnjaci, kustosi izložaba i veterani industrije...
4 komentar(a)
Ažurirano: 03.11.2013. 08:57h

Čuveni umjetnik se našao na vrhu užeg izbora magazina BBC History, čak ispred kraljice Elizabete Prve, Vojvotkinje od Devonšira Džordžijane Kevendiš i poznatog dendija Boa Brumela koji je, prema pričama, na uređivanje i odijevanje trošio šest sati dnevno.

Na popisu su radili vrhunski modni stručnjaci, kustosi izložaba i veterani industrije. Dejvida Bouvija je kandidovao dizajner Vejn Hemingvej. Davne 1973. bio je na Bouvijemvom koncertu u Blekburnu i to je na njega ostavilo nezaboravan dojam.

„Bio je to genij kreativnosti, koji razumije umjetnost i dizajn, bio je cool, inspirisao nas je i iritirao je vladajuće krugove. Sve su to stvari koje čovječanstvo guraju naprijed, prema promjenama."

Urednik magazina BBC History, Rob Atar, uvjeren je kako se sve dosadašnje Bouvijeve nagrade i priznanja (a kojih je u njegovoj blistavoj karijeri bilo doista mnogo), ne mogu mjeriti sa čašću biti proglašenim najbolje odjevenim Britancem svih vremena.

„Da bi pobijedio na našem izboru, Bouvi je morao da preskoči kralja, dvije kraljice i političkog diva. Učinivši to, postao je simbol čitave mode 20. i 21. vijeka" - zaključio je Atar.

Galerija

Bonus video: